lauantai 20. toukokuuta 2023
Appelsiini-Pätkismuffinit
torstai 11. toukokuuta 2023
Ruispuolukkavaahto
sunnuntai 7. toukokuuta 2023
Kanakeitto ja sämpylät
Nakkistroganoff ja idätettyä sinimailasta
Huuhtele siemenet ja liota niitä 8-12 tuntia. Kelloa ei niin tarkkaan kannata tuijottaa. Laita vaikka yöksi likoamaan.
Laita lasitölkkiin harso tai hyttysverkkoa tai rei´itä kansi (verkot on parempia) kuminauhalla verkko suun ympärille.
Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet. Se on helppoa kun on verkko suun ympärillä. Ei tarvitse siivilää.
Aseta tölkki sen jälkeen vinosti suupuoli alaspäin esim. tiskikaappiin, jotta vesi pääsee valumaan.
Huuhtele ituja 2-3 kertaa päivässä!
Jos huuhtelee haalealla vedellä olen huomannut että kasvavat nopeammin.
Huuhtele valmiit idut ja laita jääkaappiin. Siellä ne säilyy kuusi päivää, mutta ei niitä kannata säilyttää vaan ahkerasti syödä.
Persikka-rahkapiirakka
perjantai 5. toukokuuta 2023
Uunikasvikset ja lihapullia
torstai 4. toukokuuta 2023
Luomu-lihaa Rekosta
keskiviikko 3. toukokuuta 2023
Bataattiranskikset ja kasvihuoneen taimet
Varma kevään merkki on kun kuistilla alkaa tuoksua tomaatintaimille. Nämä odottavat tässä yöpakkasten loppumista, jonka jälkeen pääsevät kasvihuoneeseen. Siinä on erilaisia tomaatteja, paprikoita, chilejä, muutama munakoiso ja kuusi kurkkua. Uusi viinirypäleen taimi ja pensasmustikka. Hyvä alku, mutta vielä vähän jotain uupuu.
Leivoin pullaa
tiistai 2. toukokuuta 2023
Broilerinjauhelihapihvit tomaattikastikkeessa
sunnuntai 30. huhtikuuta 2023
Uunikasvikset ja suuri kauppareissu
torstai 27. huhtikuuta 2023
Porkkanapihvit ja huhtikuun villasukat
Suunnilleen joka päivä höyrytän kattilallisen porkkanoita ruuan lisukkeeksi. Pienimäiselle kypsennetyt kasvikset ovat erityisen tärkeitä, koska raakoja hän ei pysty syömään ja kaikenlaisia kasvuaineita täytyy saada. Jostain luin myös, että kypsästä porkkanasta imeytyy helpommin joku tärkeä aine, kuin kypsentämättömästä porkkanasta. Uskon tuon mielelläni, jotta porkkanoita kannattaa syödä kaikella tavalla ja paljon.
Eilen keitin ja soseutin porkkanoita tavallista isomman satsin, josta valmistin pulleita lättyjä, eli pihvejä. Osa ruokakunnasta on vakaumuksellisia kypsien porkkanoiden inhoajia. He kuitenkin jäivät tänään vähemmistöön ja saivat tyytyä pelkkään perunamuussiin.
Alla olevan ohjeen tein kaksinkertaisena, niin kaikille riitti.
Porkkanapihvit
500 g porkkanoita
1 kananmunaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
5 rkl vehnäjauhoja
ruokaöljyä/voita paistamiseen
Kuori porkkanat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsiksi suolavedessä.
Kaada vesi pois, muussaa porkkanat ja anna jäähtyä hetki.
Lisää kananmuna, tuorejuusto, mausteet, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää ruokalusikallisen verran porkkanamuusia, tasoita lusikalla painelemalla pihviksi ja paista pihvit molemmin puolin kypsiksi. Taikina on aika löysää. joten pihvejä kannattaa käännellä varovasti leveällä paistinlastalla. Varo, ettei pala pohjaan.
Huhtikuussa valmistui vain neljä sukkaparia.
Toukokuu on jo niin kesää, että pitää ymmärtää pysyä erossa puikoista. Kuitenkin siltä varalta, että pakottava neulomatarve iskisi aloitin ohuesta langasta tekemään itselleni hanskoja. Jos ne ennen syyskylmiä valmistuisi.
sunnuntai 23. huhtikuuta 2023
Broileri-pastavuoka
Gluteenittomasta kierrepastasta ja broilereista valmistui vuokaruokaa. Puolisolla terveys reistailee, niin kokeilee nyt gluteenitonta ja toivoo siitä helpotusta. Minä ehdotin kokeilemaan hetken kokonaan viljatonta, mutta hän haluaa näin. Siis näin teemme....tai hän tekee ja minä kannustan. Tänään kannustin valitsemalla laatikkoon gluteenittoman pastan.
Tähän vuokaan pasta tulee raakana. Onkohan se herkullisuuden salaisuus?