torstai 5. tammikuuta 2023

Toscapiirakkaa pellillinen

 Tuli tarve pieneen piirakkaterapiaan.

Ohje, jonka otin valion sivuilta oli tarkoitettu hiukan pienemmälle pellille mitä meidän pellit. Tästä omastani tuli siis pikkusen liian ohut, mutta maku oli oikein hyvä ja päällinen sopivan rapsakka.

Terapeuttinen vaikutus toteutui ja se oli nyt tärkeintä. 


Toscapiirakka

300g voita

1,5 dl fariinisokeri

1,25 dl sokeria

4 kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 rkl vaniljasokeria

1,5 dl piimää


Kuorrutus:

150 g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

150 g mantelilastuja

2 rkl maitoa

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. kananmunat yksitellen hyvin vatkaten sekaan. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään sekaisin ja lisätään piimän kera taikinaan. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paista pohjaa 200 asteessa n.10 min. alatasoa yhden ylempänä.

Kuorrutus: Kaikki aineet kiehautetaan ja levitetään puolikypsän piirakan päälle. Paista lisää kunnes piirakka on kypsä ja saanut vähän väriä n.10 min. (kiertoilmalla)

 Samalla tein pienen satsin sämpylöitä illan kasvissosekeitolle kaveriksi. Nämä aina onnistuu ja saa perheen hyvälle mielelle. Nekin, joita kasvissosekeitto ei ilahduta. 



Yleistä kokkailufiilistä valvoi Urho, talon vanhin kolli

maanantai 2. tammikuuta 2023

Punajuurilaatikko

Joulun jälkeen äitini, (jonka omaishoitaja olen) kunto on huonontunut ja hoidettavuus sen myötä lisääntynyt. Pihan poikki mummun tupaan on juostava useamman kerran päivässä. Mielen mutkistakin oman äidin arjen haurastuminen ja avuntarpeen lisääntyminen vie yllättävän paljon tilaa. Tällä hetkellä  ruoka ei maita eikä jalat juuri kanna, mutta jospa vielä....
 
  Kaikkien muiden arki jatkuu entisellään.
 Joulusta jäi pari kiloa raakoja punajuuria ja muutama pala Aura juustoa ja mitäpä niistä muuta kuin punajuurilaatikkoa.
Valmistui kaksi satsia, jotka miellyttävät myös kasvissyöjiä. 


Punajuurilaatikko

2,5 kg raakoja punajuuria
3 isoa sipulia
2 pkt Aura juustoa
200 g kuivattua viikunaa
1 l maitoa/ ruokakermaa/ kermaa
3 tl mustapippuri rouhetta
4 tl suolaa
Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori ne. Raasta karkealla terällä raasteeksi. Laita kaikki aineet voideltuun uunivuokaan. Kypsennä kiertoilmalla 160 asteessa n.1,5 tuntia. Kun pinta alkaa ruskistua peitä vuoka kannella.

lauantai 31. joulukuuta 2022

Joulusta vähän

Joulu oli, meni ja nyt eletään jo vuoden viimeistä päivää.
Minun osani joulun laitossa oli hankkia kaikki tarvittava ja antaa vapaa kädet nuorisolle.
Helppo homma.


Nuoriso todella teki mitä lupasi. Kuin tavan vuoksi tunkeuduin välillä keittiöön sanoivat he, että "olepas nyt hiljaa ja mene siitä muualle touhuamaan".
Minähän menin.


Kaikki valmistui.
Joulupöytään istui yli kaksikymmentä henkilöä. Siinä oli omia, lainattuja, kumppaneita ja lapsenlapsia. Kaikki rakkaita ja tervetulleita.


Ruokailun jälkeen kävi oikea joulupukki. Lapset, jotka eivät usko pukkiin, olivat heti silmät pyöreinä leikissä mukana.
Minä hankin mielelläni lahjoja ja koska heitä on paljon, saan paketoida paljon.
Antaminen on osa jouluiloa.


Salaa itsekseni tein jo ennen joulua uudenvuodenlupauksen: Ensi vuonna en osta langanpätkääkään.
Joulupukki helpotti huomattavasti lupauksessa pysymistä, vai onkohan lapset kyllästyneet tylsiin raitasukkiin.



 

sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Sunnuntain nacopelti

Tänä sunnuntaina iltaruuaksi laitoin meille todella harvinaisen ja eksoottisen nachopellin.
Ehkä kerran aiemmin, monta vuotta sitten, olen tätä tehnyt.
 Heille, jotka eivät kunnolla pureskele tai joiden mieltymykset on viisikymmenluvulta tarvitsivat päivälliseksi lämmitetyn version lounaasta.
Teinit tykkäsivät ja me vanhatkin söimme.


Helppo nachopelti jauhelihasta


400g jauhelihaa
1 pkt pekonia
sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 tl suolaa
0,5 paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 dl tomaattia pieninä kuutioina
1 suippopaprika pilkottuna
0,5 ketsuppia/tomaattisalsaa
250g nacholastuja
150g juustoraastetta

Paista ja mausta jauhelihat ja kuullota sipulit pannulla.
 Kaikki kaikki pellille tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele juustoraasteet päälle.
Käytä uunin yläosassa 225 asteessa noin 5 minuuttia. Kunnes juusto kauniisti sulaa.
Kaveriksi avokado dippiä ja tuorekurkkua.

Joulua on vähitellen rakennettu, mutta vielä olisi ensi viikolle askareita.
Mummelikin oikein silmissä reipastui, kun pääsi muutaman vuoden tauon jälkeen ostoksille. Epäilin vähän saadaanko mummua edes autosta pois ja kuinka jalat jaksaa.
Se joka uupui olin minä, mutta onneksi oli yksi reipas lapsenlapsi mukana
 


Paluu matkalla poikkesimme vielä oman kylä käsityöläisten liikkeessä ja sieltäkin löytyi jotain joulu-pukin pussiin.


maanantai 12. joulukuuta 2022

Jauhelihapannari rullana

Väki oli eilisen päivän reissussa ja palasivat kotiin vasta illalla. En ollut tietoinen kuinka nälkäistä porukkaa sieltä on tulossa, joten tein heille pellillisen jauhelihapannaria jonka rullasin. Ajattelin että, jos ovat juuri käyneet syömässä eikä iltapannari kelpaa säilyy se hyvänä tähän päivään.
Eivät he olleet syöneet ja siinä hässäkässä unohdin ottaa kuvan valmiista rullasta.
Laitan kuitenkin ohjeen tänne talteen ja seuraavan kerran teen tätä evääksi kun (ja jos) jonnekin lähdetään.
Ruokaisaa ja helposti syötävää evästä. 


Rullattu jauhelihapannukakku

6 dl maitoa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 dl öljyä

Täyte:
1 pieni sipuli
1 pieni paprika
400g jauhelihaa
2-3rkl vehnäjauhoja
1prk kermaviiliä
2-3 rkl yrttimaustesekoitusta
suolaa
juustoraastetta päälle

Levitä reilunkokoinen arkki leivinpaperia uunipellille ja uuni 200 asteeseen.
Sekoita maito, suola ja jauhot kulhossa. Vatkaa munat sekaan ja lopuksi öljy.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista pannukakkua 20-30 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa pannari puhtaalle leivinpaperille ja jäähdytä.

Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele paprika pieneksi.
Ruskista jauheliha, sipuli ja paprika. Sekoita loput aineet sekaan. Alenna lieden lämpö pienelle ja sekoittele täytettä sen verran, että täytteestä tulee sakeaa ja puuromaista.

Levitä täyte pannukakun päälle ja rullaa pannari napakaksi rullaksi.
Kuorruta rulla juustoraasteella ja laita uunin ylätasolle vielä noin kymmeneksi minuutiksi, kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.
Sitten vaan rulla paloiksi ja pannari nälkäisten eteen. Varmasti häviää.

Nyt viimeistään olisi aika aloittaa Joulusiivous.
Onkohan nämä kaikki purnukat tarpeellisia?
Pyyhin jokaisesta pölyt ja asetin takaisin vanhalle paikalleen. Ihan kohta alan ahkeraksi ja käytän kaikki loppuun.








sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Paraisten piparkakut

Lapsuudessa Itsenäisyyspäivä oli aina piparkakkupäivä.
Edellispäivänä äiti teki taikinan yöksi jääkaappiin ja presidentin puhuessa yhdessä leivottiin. 
Myös tämän vuoden itsenäisyyspäivänä äiti kysyi, että missä on piparitaikina. Ei ollut taikinaa ja siitä palkaksi sain tuiman tuijotuksen.
Minä kelvoton ylenkatsoin perinteen ja tein piparini vasta tällä menneellä viikolla.  Ensimmäistä kertaa leivoin ne ihan itsekseni ja se oli aika mukavaa. Anteeksi vain lapsosein.
Hiukan moinen itsekkyys vaivasi ja säästin muutaman kimpaleen pakastimeen, jos lapset kuitenkin haluaisivat leipoa.
(Tai sitten teen ne itse.)
 
Paraisten piparkakut

1 kg voita
1 kg sokeria
6 dl siirappia
8 rkl piparkakkumaustetta
34 dl vehnäjauhoja
5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
8 kananmunaa

Kiehauta sokeri, siirappi, voi ja piparkakkumauste kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
Yhdistä jauhot, sooda ja suola keskenään.
Vaahdota jäähtynyt piparkakkuseos sähkövatkaimella. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot joukkoon. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään
Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee muotilla pipareita.
Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia.

keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Kolme suosikkipiirakkaa


Vierasvarannot on syöty tyhjiin ja oli ihan pakko jotain leipoa.
Mitään joululeipomuksia nämä ei ole, ihan vain tavallista päiväkahviseuraa.


Tosca-omenapiirakka

4 munaa
2 dl ruokosokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 dl sulatettua voita
päälle 5-6 vahvan makuista omenaa

Pinnalle:
100g voita sulaa
100g mantelilastuja tai rouhetta
1,5 dl ruokosokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot muna-sokerivaahtoon. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 uunissa noin 10 minuuttia. Uunin alaosassa.
Tee toscakuorrute:
Sulata voi kattilassa ja lisää siihen muut aineet. Kiehuttele seosta varovasti 10 minuuttia.
Lisää seos piirakan ja omenoiden päälle tasoitellen.
Paista vielä 10 minuuttia uunin yläosassa.







Porkkanapiirakka






5 kananmunaa
5 dl sokeria
2 tl soodaa
3 tl leivinjauhetta
5 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
(laitoin 5 vehnää ja 2,5 spelttiä)
2,5 dl sulatettua voita tai öljyä
7 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:
100g pehmeää voita
200g sulatejuustoa (koskenlaskija)
400g tomusokeria
5 tl vaniljasokeria
pähkinärouhetta


Kuori ja raasta porkkanat hienolla terällä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää lopuksi rasva ja porkkanaraaste. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa n.20 min.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.

Viimeisenä vielä kaksi puolukkaista ympyräpiirakkaa.


Muropohja

100g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia tai vaniljasokeria

Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista
Sekoita leivinjauhe ja mauste jauhojen kanssa.
Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
300g puolukoita
200g kermaviiliä
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Näihin piirakoihin laitoin alimmaiseksi hiukan makeaa kirsikkahilloa. Puolukat otin pakastimesta ja pyörittelin ne perunajauhossa ennen piirakkapohjan päälle ripottelua.
Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa ja lisää vaniljasokeri
Kaada kermaviiliseos marjojen päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.


tiistai 6. joulukuuta 2022

Itsenäisyyspäivän menuu

Itsenäisyyspäivänä halusin tehdä jotain hyvin suomalaista.
Syntymäpäiväsankarille sopivaa.
Vaikka liian kirjava pöytäliina sekoitti koko kuvan, niin laitan tämän nyt kuitenkin tänne. Täytyy seuraavalla kerralla kattaa muualle tai vaihtaa liina. Nyt en ennättänyt säätää, kun porukka jo kilisteli haarukoitaan.

Itsenäisyyspäivän pöydässä meillä oli perunamuussia, lanttulaatikkoa, broilerin fileitä, uunikasviksia (myskikurpitsa, punajuuri ja sipuli) sekä haukifileitä.
Lisukkeena porkkanaraaste, puolukka ja paholaisenhilloa.


Perunamuussi on paikallaan silloin kun kukaan ei jaksa ajatella kastikkeita. Se on myös niitä harvoja ruokia, jotka meillä kelpaa kaikille.
Joulupöytään tehdyistä lanttulaatikoista otettiin yksi maistiaiseksi.
Broilerin fileitä paistoin, koska tiedän että todelliset kriitikot eivät syö kalaa, jossa on ruotoja. Hauessahan niitä on, vaikka nämä olikin taidolla fileoituja.
 
Haukifileet pyörittelin suolalla ja sitruunapippurilla maustetussa ruisjauhossa ja paistoin pannulla runsaassa voissa.
Yksinkertaista ja helppoa.


Pörrö-kissakin toivoo saavansa isänmaallista juhlaruokaa.
(ei se mitään saanut, kunhan hetken leikki alkukantaista ennen kuin palasi sisälle uunin kylkeen)



Speltti risottojyvät broilerin kaverina

Tavoitteeni on nostaa ruokapöytämme kotimaisuusastetta ja speltti on yksi opeteltavista asioista. Nyt olemme kovasti ihastuneet näihin spelttirisotto-jyviin.
Käytetään kuin riisiä, mutta maku on paljon parempi.
Speltti on kotimainen, ekologinen ja eettinen, siis oikeaa hyvisruokaa.


Tosi harvoin ostan kotiin broilerin koipi-reisiä.
Vaikka ne on kilohinnaltaan edullisia, niin syötävää on vähän ja syöminen melko suttuista touhua. 
Eilen ostin (kun halvalla sai) ja laitoin vuokaan porkkanoiden, sipulin ja purjon seuraan. Pikkuisen suolalla ja chilihiutaleilla maustettua nestettä joukkoon.
Uuniin 200 astetta noin 40 minuuttia.


Laitoin puolisolle annoksen valmiiksi ja hyvin kelpasi.
Itse tykkään eniten lihan seurassa kypsyneistä kasviksista toisin kun pikku-teinit, jotka ystävällisesti jättävät kasvikset mieluusti meille vanhoille

perjantai 2. joulukuuta 2022

Porkkanasosekeitto, kasvis-makaronilaatikko ja hiukan päättelyä

Kasvispäivä tänään.
Lounaaksi pikaruokaa. Pakastimesta porkkanalaatikko, joka muuttui pippurikerman kanssa sosekeitoksi. Kaveriksi vain viime kesäistä ruohosipuli-persiljasilppua ja keitetty kananmuna.
Hyvää oli.


Iltaruuaksi eli päivälliseksi kasvis-makaronilaatikkoa.
Syksyllä olen pakastanut hiukan sekä kukkakaalia, kesäkurpitsaa ja tomaattikastiketta, niin tämä ruuan ainekset oli sulattamista vaille valmiina.
Yleensä olen tällaisiin laatikkoruokiin laittanut soijaa vähän kuin lihaa korvaamaan, mutta nyt proteiinina oli vihreät linssit.
Hyvin sopi, mutta linssien tilalle voisi kokeilla vaikka härkäpapua. Olisi enempi kotimaista.


Kasvis-makaronilaatikko
1 pss makaronia
1 kesäkurpitsa
1 kukkakaali tuoreena tai pakasteena
1,5dl (120g) vihreitä linssejä kypsänä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
(laitoin itse tekemääni tomaattikastiketta)
1-1,5 tl suolaa
0,5 kuivattua timjamia
mustapippuria
3 kananmunaa
1 l maitoa
150g juustoraastetta 

Aloita makaronilaatikon valistaminen keittämällä makaronit suolalla maustetussa vedessä.
Sekoita keskenään pilkottu kesäkurpitsa, kukkakaalinuput, valutetut linssit ja aurinkokuivattu tomaatti. mausta.
Vatkaa munat maitoon.
Yhdistä valutetut makaronit, kasvis-seos ja juustoraaste yhdessä isossa uunivuoassa. Kaada päälle munamaito.
Paista makaronilaatikkoa uunin ala-/keskiosassa
200 asteessa 40 minuuttia.

Muuten päivä meni päätellessä.
Minulla on paha tapa aloittaa heti uusi sukka kun edellinen pääsee puikoilta. Lankojen päättely ja siistiminen tapahtuu vasta sitten kun on pakko.
Ajattelin laittaa sukkapakettiin tikkarin mukaan. Vähän niin kuin lahjan saajalle lohdutukseksi.

 
Lapasiin opettelin intialaisen peukalon.
Vähän se on ruman näköinen, mutta hyvä käteen. 

torstai 1. joulukuuta 2022

Broilerijauhelihapihvit

Viimeiset pari viikkoa meillä on podettu kunnon flunssaa, kuumetta ja köhimistä. Kaikki, mummelia lukuun ottamatta, ollaan kuljettu täällä haamuina ja hörpitty kuumaa mehua. Onneksi puolison kanssa sairastimme vuorotellen, niin hoidettavat saivat hoitonsa ja tulivat jollain tavalla ravituiksi. Taas muistan miksi jemmoissa pitää aina olla jotain "pahanpäivänvaralle".
Nyt taudit on ohi, elämä jatkuu ja joulu tulee. 

Tänään tein heille pihvejä broilerinjauhelihasta.
Broileri on kaikilla muilla tavoilla paitsi jauhelihana ihan hyvää, sanoo pikku-teinit. 
 Mummeli puolestaan tiputtelee kaiken kanan kissoille. Eikä edes häpeä.
 
Tänään taas yritin huijata heitä ja valmistin jauhelihapihvit broilerista.
Ohje oli ihan hyvä, hiukan erilainen kuin meillä ennen. Jos tykkää parmesaanista ja sitruunasta niin tätä kannattaa kokeilla.


BROILERINJAUHELIHAPIHVIT

400 g broilerinjauhelihaa
1 kananmuna
1.5 rkl hienonnettuja kapriksia
1 sitruunan kuori
2 tl sitruunamehua
1/2 dl parmesaaniraastetta
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita broileripihvien ainekset. Muotoile massasta kostutetuin käsin pihvejä. Paista pihvit pannulla öljyssä molemmin puolin kypsiksi. 

Lautaselta löytyi viittä eri väriä.

lauantai 26. marraskuuta 2022

Omenapiirakka, oli mehevää ja hyvää

Löytyi taas hyvä omenapiirakan ohje.
Ei tarvitse vatkausta ja parempaa tulee, kun laittaa muutamaa erilaista jauhoa.
Tämä tietysti tarjoillaan lämpimän vaniljajäätelön kanssa.


MEHEVÄ OMENAPIIRAKKA

100 g sulaa rasvaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl piimää
muna
2 dl vehnäjauhoa
1 dl spelttiä tai muuta karkeampaa jauhoa
1 tl soodaa
1 rkl vaniljasokeria
Tässä järjestyksessä, ei tarvita vatkainta vain sekoitetaan.
Taikina vuokaan ja pinnalle ohuelti jotain vahvan makuista hilloa tai lemon curdia
Päälle omenalohkoja jotka on pyöritelty kanelissa ja fariinisokerissa.
Uuniin 200 astetta, noin 35 minuuttia


perjantai 18. marraskuuta 2022

Perjantain iloksi piimäpiirakka

Perjantain kunniaksi ilahdutin ruokakuntaa tarjoamalla heille välipala-päiväkahvilla lämmintä mustikkapiirakkaa ja kylmää vaniljakastiketta.
Reseptivarastossa pitäisi olla aina muutama herkullinen ja helppo ohje yllättävien tilanteiden ja/tai laiskojenpäivien varalle. Tänään ei mikään yllättänyt, hiukan laiskotti vain.


Piimäpiirakka

4 dl piimää
100g voita sulatettuna
3 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoa
2 dl grahamjauhoja (käytin spelttiä)
1,5 tl leivinjauhetta
1tl soodaa
(itse lisäsin vielä hiukan vaniljasokeria ja kardemummaa)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele marjoja päälle. 
Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa 20-25 minuuttia.
Ohjeen mukaan tehtynä isolla uunipannulla piirakasta tulee aika littana. Teen tätä varmasti toistekin, mutta 1,5 kertaisena