torstai 17. marraskuuta 2022
Punajuuri-soijalaatikkoa eilen ja tänään
tiistai 15. marraskuuta 2022
Pala hirveä
sunnuntai 13. marraskuuta 2022
kokonainen uunilohi
Pese purjo sekä fenkoli ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Irrota oksia tillinvarsista ja viipaloi hyvin pesty sitruuna.
Täytä kala. Jos aineksia jää yli, asettele ne lopuksi kalan ympärille folioon.
Hiero kalan pintaan molemmin puolin karkeaa suolaa, fenkolinsiemeniä ja rouhittua valkopippuria.
Tee alumiinifoliosta uunipannulle kalalle sopiva reunallinen ”astia”, jolloin kalasta kypsyessä irtoava neste jää foliolle. Nosta täytetty kirjolohi foliolle ja lisää päälle vähän öljyä (esim. sitruunaoliiviöljyä).
perjantai 11. marraskuuta 2022
Nyhtökaura-makaronilaatikkoa
torstai 10. marraskuuta 2022
Herkullinen Kasviskeitto
keskiviikko 9. marraskuuta 2022
Leipomispäivä ja broilerimakaroonilaatikkoa
Ainekset
300 g
tummaa makaronia
1 rkl
öljyä
400 g
broilerinjauhelihaa
1
hienonnettu sipuli
3
hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl
paprikajauhetta
1/2 tl
chilijauhetta
2 dl
juustoraastetta
4 dl
tomaattimurskaa
2
munaa
1 tl
suolaa
1 rkl
sokeria
suolaa
mustapippuria
Keitä makaronit melkein kypsiksi ja valuta ne.
Ruskista jauheliha ja sipulit. Mausta paprikalla, chilillä, suolalla ja pippurilla.
Kokoa vuokaan vuorotellen makaronia, jauhelihaa ja juustoraastetta.
Yhdistä tomaattimurska, kananmunat, suola ja sokeri. Kaada seos vuokaan.
Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
perjantai 4. marraskuuta 2022
Halloum-kasvisvuokaa
Tänään porkkananviljelijä sai viimein satonsa varastoon ja voi siirtää nostokoneen talliin. Tapaamme taas vuoden kuluttua, jos elämä on silloin ennallaan. Vaikka nyt väsyttää niin tiedän, että muutaman kuukauden kuluttua kevätaurinko sekoittaa jälleen järjen äänen ja alamme rapistella siemenpusseja. Hyvä, että välillä on talvi.
Nostopäivän ruuaksi sopii tietysti juuresvuoka. Ohjeen olen ottanut jostain lehdestä ja tallettanut sen tänne blogiin, "tulevien herkkujen" -listalle. Nyt ohje siirtyi osastoon "tätä voisin syödä uudelleen".
Bataattia vähän nyrkkiä suurempi kimpale
Monta porkkana
Pari sopusuhtaista punajuurta
Paketti halloumia
Purkki punaisia linssejä (suolaliemessä)
Rypsiöljyä
Suolaa (älä laita liikaa)
Pippurirouhetta
Sokeria
Valkosipulia
Sitruunamehua
Etikkaa
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuori ja pilko juurekset noin sormen paksuisiksi suikaleiksi. Laita juurekset paperin päälle pellille tai suoraan uunivuokaan. Lorauta päälle öljyä ja ripottele sekaan pippuria. Sekoittele vähän ja lykkää uuniin. Paista noin 20 minuuttia tai sen aikaa, että myös punajuuret on pehmenneet.
Pilko halloumi ja paista pannulla rapeapintaiseksi. Laita sivuun ja sekoita kulhossa loraus öljyä, etikkaa ja sitruunamehua. Sotke mukaan myös ripaus suolaa, pilkottua tai puristettua valkosipulia, pippuria ja sokeria. Jos seos haisee liian etikkaiselta, laita lisää öljyä ja sitruunamehua, että ovat tasapainossa. Nenä kertoo kyllä, kun on hyvää.
Huuhdo linsseistä suolavesi ja kaada ne kastikeseokseen. Sekoita hyvin.
Ota juurekset uunista ja laita tarjoiluastiaan. Kaada päälle linssi-kastikeseos ja kääntele sekaisin. Nosta paistetut halloumit kyytiin. Voilá!
Koko päivä oli sumuinen ja suttuinen, mutta nyt on sato laarissa ja voi ajatella muita juttuja
perjantai 28. lokakuuta 2022
Appelsiini-suklaa-juustokakku
keskiviikko 26. lokakuuta 2022
Paahdettu tomaattikeitto
maanantai 24. lokakuuta 2022
Kasvislasagnea ja porkkanan nostoa
Viikonloppu meni porkkanaa nostaessa, eikä ihan vielä valmista tullut. Vanha nostokoneenlousku vaati säätöä ja silityksiä, mutta toimi ja mikä parasta, sää suosi. Aurinkoinen syyssää ja sopivan kuiva pelto, niin homma on silkka nautinto, (ainakin pari ensimmäistä päivää).
Ruoaksi nostoporukalle valmistui iso vuoallinen kasvislasagnea.
Näppituntumalta valmistetun kasvislasagnen perusohje oli tämä. Tällä kertaa lasagnen oli riitettävä viidelletoista, niin määriä oli muokata sen mukaan mitä kaapista löytyi.
5 porkkanaa raasteena
4 valkosipulin kynttä
2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni punainen paprika
Näitä kuullotin pannulla voissa ja sitten lisäsin
3 purkkia tomaattimurskaa
300 g punaisia linssejä
huikan vettä
2 kasvisliemikuutiota
valkosipulijauhetta
mustapippuria
timjamia
chilirouhetta
Kastiketta keitetään niin, että linssit vähän kypsyy
Juustokastike, joka vain sekoitetaan
4 dl kermaa
2 dl maitoa
motzarella möllöjä
300g erillaisia juustoraasteita
valkosipulijauhetta,
herbamarea tai muuta yrttisuolaa
mustapippuria
ja lasagnelevyjä tietenkin
Vuokaan vuorotellen kastikkeet ja täysjyvälasagnelevyt. Päällimmäiseksi juustokastike ja vielä hiukan juustoraastetta.
Uuniin noin 40 minuuttia
Vaikutti, että lasagne tuli tarpeeseen, koska en ennättänyt valmista ruokaa kuvata. Kymmenen kauhallisen jälkeen mikään vuokaruoka ei ole enää kuvauskunnossa.
Ennen pellolle pääsyä oli tavalliset saapassulkeiset. Ei millään meinannut löytyä sopivia