tiistai 15. marraskuuta 2022

Pala hirveä

Löysin pakastimesta vielä palan hirveä. En tiedä mistä kohtaa ruhoa tämä pala oli, enkä tiedä sitäkään miten tästä tehdään hyvää. Yksinkertaisesti leikkasin lihapalan siivuiksi ja  paistoin pannulla pinnat kiinni. Maustoin ja asettelin palat uunivuokaan.


Maustettujen lihojen päälle laitoin punajuurta, lanttua, sipulia, valkosipulia ja palan purjoa. Lihalientä  pataan niin, että kaikki peittyy. Vielä ihan pikkuisen chilihiutaleita ja paljon persiljaa.
Pata ilman kantta uuniin 200 asteeseen. Kun neste kiehuu laskin lämmön noin 150 asteeseen ja laitoin kannen päälle.
Tässä välissä ennen aterialle pääsyä ennättää vaikka pestä muutaman ikkunan.


Tällainen annos lähti mummulaan

Ja mitä mieltä mummu oli 
(perunat oli kuulemma hyvin keitetty, etten ihan ilman kiitosta jäänyt)

sunnuntai 13. marraskuuta 2022

kokonainen uunilohi

Isänpäivälliseksi tein auralla ja appelsiinilla täytettyä lohta ja lohkoperunoita. Teinien mielestä kala oli sellaista jota voi juuri ja juuri juhlapäivinä nauttia, mutta muulloin toivottiin ihan tavallista uunilohta.
Aikuisten makuu, ja varsinkin jos homejuustosta pitää, kala oli oikein kelvollista ruokaa.
Perunat saivat kaikilta kiitosta. 


Täytetty uunilohi

Kokonainen (n.1kg kirjolohi)
1 tl suolaa/herbamare
1/4 tl valkopippuria rouhittua

Täyte
purjoa
fenkolia
aurajuustoa
tilliä
appelsiini

Pinnalle
karkeaa suolaa
fenkolinsiemeniä
oliiviölyä

Pyyhi perattu kirjolohi sisältä ja ulkoa talouspaperilla. Leikkaa kalan pintaan viiltoja molemmin puolin. Mausta kalan vatsa suolalla ja valkopippurilla.

Pese purjo sekä fenkoli ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Irrota oksia tillinvarsista ja viipaloi hyvin pesty sitruuna.

Täytä kala. Jos aineksia jää yli, asettele ne lopuksi kalan ympärille folioon.

Hiero kalan pintaan molemmin puolin karkeaa suolaa, fenkolinsiemeniä ja rouhittua valkopippuria.

Tee alumiinifoliosta uunipannulle kalalle sopiva reunallinen ”astia”, jolloin kalasta kypsyessä irtoava neste jää foliolle. Nosta täytetty kirjolohi foliolle ja lisää päälle vähän öljyä (esim. sitruunaoliiviöljyä).


Ohjeessa käskettiin tehdä lohelle foliosta peti ja kuten näkyy, se olisi kannattanut. Paistopussi olisi ollut ehkä foliota parempi ja ekologisempi ratkaisu.
Silloin kun paistan kalan pussissa laitan pussiin kalan viereen muutaman palan rullalle käärittyä talouspaperia. Se imee siististi kalasta irtoavan nesteen ja rasvat ja on helppo hävittää

"Kaunis kattaus on puoliruokaa", ei tänään toteutunut. 

perjantai 11. marraskuuta 2022

Nyhtökaura-makaronilaatikkoa

Kahden seuraavan viikon ruokaostokset on tilattu, haettu ja aseteltu odottamaan nälkäistä väkeä. On tämä helppoa ruoanhankintaa. Muutaman kerran vuodessa kun pääsen johonkin suurempaan kauppaan, vaikka kunnon Prismaan, niin ihan ilokseni työnnän kärryä ja katselen mitä kaikkia herkkuja on tarjolla. Toki siinä tulee palon muutakin mieleen kuin vain ihastelua. Kymmenmetristen juustohyllyjen äärellä herää ihmetys. Miksi? Kuka tätä kaikkea tarvitsee?
Onni on ihmisen kokoinen lähikauppa, josta ohi mennessä poiketaan hakemaan tarvittavat täydennykset.

Taas on joksikin aikaa pilkottavaa.
(Nämä on niin ihania, että aina on pakko kuvata.) 


 Tänään ruokalistalla oli makaronilaatikkoa. Nyhtistä olen ennenkin tarjoillut ilman suurempia kehuja, mutta vielä en anna periksi. Uusi ohje on Valion sivuilta: Kaurainen makaroni-nyhtökauralaatikko.
 

Nyhtökaura-makaronilaatikko

2 kananmunaa
juustoruokakermaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
kauramakaronia
porkkanaa
palsternakkaa
sipuli
nyhtökauraa
1 tl paprikajauhetta
fetapurkin loppu
pieniä tomaatteja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. laita munat, juustokerma, suola ja pippuri isoon uunivuokaan ja sekoita kunnolla.
Sulata pannulla kikkare voita ja kuullota siinä pilkottu sipuli sekä raastetut kasvikset. Lisää nyhtökaura sekaan. Revi nyhtökaura pannulla pienemmäksi. Lisää makaroni ja pannun ainekset sekaisin uunivuokaan. Lisää päälle pikkuiset tomaatit ja fetajuusto.
Kypsennä laatikko uunin keskitasolla noin tunti.

Ohjeen mukaan tehdystä makaronilaatikosta tulee hyvin mietoa, joten sitä voi maustaa ihan huoletta.
 

Hansu tarkastaa tuliko tilauksessa oikeanlaisia keksejä.


torstai 10. marraskuuta 2022

Herkullinen Kasviskeitto

Tänään oli ohjelmassa jääkaappien siivousta, koska huomenna on kauppapäivä ja kaapit täyttyy. Kahden viikon välein tilaamme naapurikaupungin marketista suuremman satsin, mutta muuten kannatamme oman kunnan kauppiasta. Tällä tyylillä ostoskassien
 raahaaminen pysyy kohtuullisena ja puoliso, jonka hommaa se yleensä on, rauhallisempana.

Ennen isoa ostosreissua on jääkaapit tyhjennettävä ja siivottava kunnolla. Lievästi ärsyttävää hommaa, mutta lopputulos ilahduttaa. (Onkohan meillä erityisen likaiset jääkaapit?) Vihanneslaatikosta löytyy aina joitain "melkein syötyjä" -kasviksia, että niistä hyvän kasviskeiton saa. Se onkin vakioruoka aina jääkaappi-päivinä.

Tänään tein tällaista linsseillä höystettyä keittoa.
Alla oleva ohje on vain suuntaa antava. 


Kasviskeitto

7-8 dl vettä
1 sipuli
6 isohkoa perunaa
2 porkkanaa
1 dl linssejä
2 kasvisliemikuutiota
1 purkki tomaattimurskaa
ruokaöljyä
ruokaöljyä
ketsuppia
suolaa
pippuria
paprikamaustetta

Pilko sipuli pieniksi ja kuullota öljyssä kattilan pohjalla. Lisää  sekaan vesi ja kuoritut, paloitellut perunat ja porkkanat sekä liemikuutio. Anna kypsyä hetken ja lisää punaiset linssit (huuhtele ensin) sekä paloiteltu kaali. Lisää tomaattimurska.
Mausta oman mielen mukaan suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
Voit lisätä myös reilun lorauksen ketsuppia antamaan makua.

keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Leipomispäivä ja broilerimakaroonilaatikkoa

Silloin kun koko porukka on muutaman tunnin poissa kotoa keskityn omiin huvituksiini.  Tänään huvittelin leipomalla.
Tavallisten sämpylöiden lisäksi tein kaksi kinkku-jauhelihapitsaa. Pitsoihin on helppo upottaa jääkaappiin melkein unohtuneet purkinpohjat ja vähän nahistuneet kasvikset sekä juustojen jämät. 
Todellista hävikinesto-ruokaa.


Kaikki vierasvara-piirakat oli syöty ja vuoat kaipasivat jotain uutta hyvää. 
Tein pellillisen Omenaista talkoopiirakkaa, josta ei tullut kehuja ja se saakin jäädä unholaan. Pyöreisiin vuokiin tein kaksi tavallista mummun mustikka-vadelmapiirakkaa sekä pyöreän omenapiirakan.
Omenapiirakka oli uudella ohjeella ja siitä tulikin ihan hyvää. Kunnon kuvaa en kerinnyt ottamaan, joten tätä piirasta on tehtävä toistekin.

Kun leipomukset oli leivottu uuniin pääsi lasten iltaruoka. Pikku-teinit eivät pidä broilerin jauhelihasta, mutta tähän makaronilaatikkoon se heidänkin mielestä sopi.
Sitä en muista mistä ohjeen otin, mutta kiitos siitä silti.

Ainekset

  • 300 g

    tummaa makaronia

  • 1 rkl

    öljyä

  • 400 g

    broilerinjauhelihaa

  • 1

    hienonnettu sipuli

  • 3

    hienonnettua valkosipulinkynttä

  • 2 tl

    paprikajauhetta

  • 1/2 tl

    chilijauhetta

  • 2 dl

    juustoraastetta

  • 4 dl

    tomaattimurskaa

  • 2

    munaa

  • 1 tl

    suolaa

  • 1 rkl

    sokeria

  • suolaa

  • mustapippuria

  1. Keitä makaronit melkein kypsiksi ja valuta ne.

  2. Ruskista jauheliha ja sipulit. Mausta paprikalla, chilillä, suolalla ja pippurilla.

  3. Kokoa vuokaan vuorotellen makaronia, jauhelihaa ja juustoraastetta.

  4. Yhdistä tomaattimurska, kananmunat, suola ja sokeri. Kaada seos vuokaan.

  5. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

perjantai 4. marraskuuta 2022

Halloum-kasvisvuokaa

Tänään porkkananviljelijä sai viimein satonsa varastoon ja voi siirtää nostokoneen talliin. Tapaamme taas vuoden kuluttua, jos elämä on silloin ennallaan. Vaikka nyt väsyttää niin tiedän, että muutaman kuukauden kuluttua kevätaurinko sekoittaa jälleen järjen äänen ja alamme rapistella siemenpusseja. Hyvä, että välillä on talvi.

 Nostopäivän ruuaksi sopii tietysti juuresvuoka. Ohjeen olen ottanut jostain lehdestä ja tallettanut sen tänne blogiin, "tulevien herkkujen" -listalle. Nyt ohje siirtyi osastoon "tätä voisin syödä uudelleen".  


Bataattia vähän nyrkkiä suurempi kimpale

Monta porkkana

Pari sopusuhtaista punajuurta

Paketti halloumia

Purkki punaisia linssejä (suolaliemessä)

Rypsiöljyä

Suolaa (älä laita liikaa)

Pippurirouhetta

Sokeria

Valkosipulia

Sitruunamehua

Etikkaa

 Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kuori ja pilko juurekset noin sormen paksuisiksi suikaleiksi. Laita juurekset paperin päälle pellille tai suoraan uunivuokaan. Lorauta päälle öljyä ja ripottele sekaan pippuria. Sekoittele vähän ja lykkää uuniin. Paista noin 20 minuuttia tai sen aikaa, että myös punajuuret on pehmenneet.

 Pilko halloumi ja paista pannulla rapeapintaiseksi. Laita sivuun ja sekoita kulhossa loraus öljyä, etikkaa ja sitruunamehua. Sotke mukaan myös ripaus suolaa, pilkottua tai puristettua valkosipulia, pippuria ja sokeria. Jos seos haisee liian etikkaiselta, laita lisää öljyä ja sitruunamehua, että ovat tasapainossa. Nenä kertoo kyllä, kun on hyvää.

 Huuhdo linsseistä suolavesi ja kaada ne kastikeseokseen. Sekoita hyvin.

 Ota juurekset uunista ja laita tarjoiluastiaan. Kaada päälle linssi-kastikeseos ja kääntele sekaisin. Nosta paistetut halloumit kyytiin. Voilá!

Koko päivä oli sumuinen ja suttuinen, mutta nyt on sato laarissa ja voi ajatella muita juttuja

perjantai 28. lokakuuta 2022

Appelsiini-suklaa-juustokakku

Puoliso ei pidä syntymäpäivänsä huomioimisesta, mutta kyllä me ihan pikkuisen häntä kiusasimme. Juhlantunnun saa kotipöytään jo kakulla ja kauniimmilla mukeilla. Sen kestää, vaikka olisi kuinka yliherkkä huomiolle.
Edes jotain pientä mikä erottaa juhlan arjesta.



Appelsiinin makuiset suklaa-juustokakut

Pohja:
200 g digestivekeksejä
70 g voita
Täyte:
2 dl kuohukermaa
300g maustamatonta tuorejustoa
200g fatseriina suklaata
ropaus suolaa

Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa.
Laita keksimuru.voiseos kakkuvuon poj´hjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan. Älä åainele liian tiiviiksi, ettei pohjasta tule kova.
Sulata suklaa ja laita se sivuun jäähtymään.
Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja sekoita suklaa sen joukkoon tasaisesti. Vaahdota kuohukerma ja sekoita se tuorejuusto-suklaamassan sekaan. Lisää joukkoon myös suola. Sekoita esim. nuolijalla rauhallisesti käännellen.
Ota kakkuvuoka jääkaapista, kaada kakkumassa pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Paahdettu tomaattikeitto

Kasvihuone on jo aikoja sitten laitettu talviunille, mutta laitan joitakin tomaattijuttuja muistiin odottamaan seuraavaa satoa.
En ole koskaan ollut tomaattikeiton ystävä, mutta tämä oli kokemus, joka kannattaa uusia. Tomaattinen, kermainen ja sopivasti chilinen. Alkuperäisen ohjeen tekijä oli unohtanut keitosta chilin, mutta onneksi me muistettiin. 
Ohje on suuntaa antava ja sadon runsauden takia tein se yli kaksinkertaisena. Se mitä ei heti jaksettu syödä pakastettiin, ja tänään sulatettiin. Hyvin oli keitto kestänyt pakastuksen.


Paahdettu tomaattikeitto

1 punasipulia
valkosipulia
600 g kirsikkatomaatteja
5 kypsää isohkoa tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
noin 3 dl kasvis-tai kanalientä
1 dl kermaa 

Kuori ja paloittele punasipuli. Leikkaa valkosipulista "hattu" irti. Valuta valkosipulin päälle hieman öljyä.
Nosta sipulit uunivuokaan kirsikkatomaattien ja lohkottuja tomaattien kanssa. Valuta päälle öljyä. Lisää suola, pippuri ja sokeri.
Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat pehmenneet.
Puristele kypsä valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää paahdetut sipulit ja tomaatit. Mausta balsamietikalla. Pyöräytä tasaiseksi. Lisää kasvisliemi ja kerma. Aja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kasvislientä.


Tämän päivän keitto tarjoiltiin  raejuuston ja paahdetun myskikurpitsan kanssa. 

maanantai 24. lokakuuta 2022

Kasvislasagnea ja porkkanan nostoa

    Viikonloppu meni porkkanaa nostaessa, eikä ihan vielä valmista tullut. Vanha nostokoneenlousku vaati säätöä ja silityksiä, mutta toimi ja mikä parasta, sää suosi. Aurinkoinen syyssää ja sopivan kuiva pelto, niin homma on silkka nautinto, (ainakin pari ensimmäistä päivää).

Ruoaksi nostoporukalle valmistui iso vuoallinen kasvislasagnea.

  Näppituntumalta valmistetun kasvislasagnen perusohje oli tämä. Tällä kertaa lasagnen oli riitettävä viidelletoista, niin määriä oli muokata sen mukaan mitä kaapista löytyi.

5 porkkanaa raasteena

4 valkosipulin kynttä

2 pientä kesäkurpitsaa

1 pieni punainen paprika

Näitä kuullotin pannulla voissa ja sitten lisäsin

3 purkkia tomaattimurskaa

300 g punaisia linssejä

huikan vettä

2 kasvisliemikuutiota

valkosipulijauhetta

mustapippuria

timjamia

chilirouhetta

Kastiketta keitetään niin, että linssit vähän kypsyy

Juustokastike, joka vain sekoitetaan

  4 dl kermaa

2 dl maitoa

motzarella möllöjä

300g erillaisia juustoraasteita

valkosipulijauhetta,

herbamarea tai muuta yrttisuolaa

mustapippuria

ja lasagnelevyjä tietenkin 

Vuokaan vuorotellen kastikkeet ja täysjyvälasagnelevyt. Päällimmäiseksi juustokastike ja vielä hiukan juustoraastetta.

Uuniin noin 40 minuuttia

Vaikutti, että lasagne tuli tarpeeseen, koska en ennättänyt valmista ruokaa kuvata. Kymmenen kauhallisen jälkeen mikään vuokaruoka ei ole enää kuvauskunnossa.

Ennen pellolle pääsyä oli tavalliset saapassulkeiset. Ei millään meinannut löytyä sopivia


Porkkanaa nousee ja lapsityövoima on hyvässä käytössä.
Vaikka on kone, niin perässä on käveltävä ja ihmiskäsin noukittava peltoon jäävät.

Täpsy-kissa on aina siellä missä lapsetkin


torstai 20. lokakuuta 2022

Sienipiirakka

Viikonloppu lupaa vieraita ja mietin kahvipöytään jotain suolaista tarjottavaa. Tiedän että he kuuluvat sienten ystäviin, joten tämä sopii heille hyvin. 



Herkullinen sienipiirakka

3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
vajaa dl sulatettua voita
vajaa dl maitoa


Sienitäyte
2-3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
nippu ruohosipulia
tukko tuoretta persiljaa
kirsikkatomaatteja tai muuta värikästä
0,5 tl suolaa
0.5 tl jauhettua mustapippuria
1 prk (200g) smetanaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 pss (150g) mozzarela raastetta

Yhdistä kuivat aineet. Lisää rasva ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja ylös reunoille.
Nosta vuoka uunin alimmalle tasolle ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia. 
Valmista täyte
Laita hienonnetut sienet pannulle. Kuumenna hitaasti ja anna ylimääräisen nesteen haihtua. 
Mausta. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä. Lisää smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.

Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa noin puolituntia.