torstai 23. kesäkuuta 2022

Feelia ruokaa

Kiireisiä kesäpäiviä helpottamaan tilasin Feelialta muutaman laatikollisen valmistaruokaa. Ennenkin olemme sieltä tilanneet, joistakin pidetty enemmän kuin toisista. Useimpia ruokia  olen hiukan jatkojalostanut paremmin omaan suuhun sopivaksi. 
Nyt tilauksessa oli isot pussit tavallista lihaisaa bolognesea ja soijabolognesea sekä kermaperunoita. Pienissä pusseissa on borssikeittoa, broileripastavuokaa, mustajuurisosekeittoa (esikoinen suositteli), bataattisosekeittoa ja jauheliha-gulassikeitto.

  
Tänään otin lähempään tarkasteluun valkosipuliset kermaperunat. 
Pussista vuokaan ja vartiksi uuniin, helppoa. Maku oli hyvä, mutta rakenne aika mössöä, sanoi raati.
Perunoiden kaveriksi uuniin meni toinen vuoka, jonka pohjalle laitoin pakastepussista kasviksia (hiukan öljyä ja mausteita sekaan) ja niiden päällä eilisestä yli jääneet kypsät broilerinpalat. 
 
Lautanen mukaan ja ulos syömään. 

sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Mummon mustikkapiirakka

 Herkullinen ja nopeasti valmistuva "mummun mustikkapiirakka" on suomen kansan peruspiiras. Aurinkoiset päivät ovat vielä niin harvinaisia, ettei niitä raaskisi keittiössä tuhlata, silti vierasvaraakin pitäisi olla. Tähän ei mene kauaa.


MUMMON MUSTIKKAPIIRAKKA

Noin 8-10 hlö

Muropohja

100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus raastettua limetin kuorta/ vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)

  1. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
  2. Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  3. Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
  4. Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
  5. Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan (26-28 cm).Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia
Täyte
300 g metsämustikoita
200 g kermaviiliä (1 purkki)
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa. Mausta vaniljasokerilla.
Kaada kermaviiliseos mustikoiden päälle.
Jätin itse pari mustikkaa sivuun, niin että ripottelin ne tässä vaiheessa kermaviilin päälle. Tekee piirakasta kauniin.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa!

Aurinko meni hetkeksi pilveen ja tuli leipomisfiilis, Paljon ei ollut aikaa, mutta muutaman mustikkapiirakan pellillisen porkkanapiirakkaa sekä  iltaruuaksi pitsaa sain tehtyä. Ensi viikolla tulee virallisia vieraita ja vielä jotain suolaista tarjottavaa täytyy kehitellä.   


lauantai 11. kesäkuuta 2022

Nakkipannaria iltapalaksi

Iltapalalla meillä on lähes aina jotain puuroa. He, jotka kykenevät itse päättämään saavat toki muutakin syödä, mutta suosittelen aina ottamaan alle edes hiukan puuroa. Tietyt lääkkeet aiheuttavat sen, että nälkä on vasta illalla ja silloin(kin) pitäisi olla tarjolla jotain ruokaisaa. Pannarit erillaisista jauhoista ja eri höysteillä ovat osoittautuneet suosituiksi.

Tämän illan pannariin lisäsin pinaattia, nakkeja, tomaattia sekä fetajuustoa.
Kylmänäkin tämä on hyvää ja sopii vaikka evääksi.


Pinaatti-nakkipannari


4 munaa
7 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet spelttiä)
150 g pakastepinaattia
suolaa
mustapippuria

täytteeksi:

1 pkt nakkeja pilkottuina
100 g fetajuustoa murustettuna
tomaatti siivutettuna

tuoretta basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia

Valmista pannari taikina. Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne kevyesti rikki. Lisää kulhoon sulanut pinaati, maito ja jauhot. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Anna taikinan turvota hetkinen noin 10-15 minuuttia.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Laita täytteitä tasaisesti ympäri uunipannua taikinan päälle ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.



torstai 9. kesäkuuta 2022

Paholaisenhilloa

Tein alkuviikosta taas kauppatilauksen, joka olikin lopulta varsin mielenkiintoinen. En oikein tiedä mitä tapahtui ja kuka mokasi, mutta tavaraa oli ihan erimäärät mitä luulin tilanneeni ja tilaamattomiakin oli.  Ilmeisesti uusi tilaus oli mennyt vanhan päälle ja kaupan keräilijä oli vielä itse päätellyt mitä meillä tarvitaan. Tilasin esim. 3 pakettia spaghettia, kirjattu oli 14 ja tuli 10. Samoin makaroonia ja hiutaleita ja montaa muuta tuotetta. Tomaatit oli yksi kiinnostavommista. Olin tilannut 12 tomaattia. Tilaukseen oli kirjattu 51kpl ja keräilijä oli pakannut kaupan muovikassiin 39 kaunista tomaattia.
Ei siinä mitään, kyllä kaikki syötyä tulee ja tilin saldokin riitti, mutta sen kaupan nettitilauksiin en enää hairahdu.
Tästä syystä tuli mieleen tehdä tomaatista ja paprikasta (tuli12kpl) jotain hyvää eli paholaisenhilloa

Paholaisenhillo

2 kg kotimaisia tomaatteja

4 isoa punaista kotimaista paprikaa

2 tl chilirouhetta

8 valkosipulinkynttä

3 tl suolaa

3 tl mustapippuria rouheena

1 dl punaviinietikkaa

5 dl hillosokeria


Huuhtele vihannekset, pilko tomaatit sekä paprika pieniksi kuutioiksi, poista kanta. Purista valkosipulikynnet puristimen läpi.

Lisää kaikki ainekset kattilaan paitsi sokeri. Anna kiehua n.45-55 minuuttia, sekoita. Maista, lisää chiliä jos haluat tulisempaa hilloa. Huomioi että tulisuus vähenee kun hillo jäähtyy, joten älä säästä tulisuuden kanssa. Käytä tässä vaiheessa sauvasekoitinta, jos haluat tasaisemman paholaisen hillon. Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

Laitoin osan pienempiin pakasterasioihin, joita käytän yksi kerrallaan. En tiedä kuinka kauan tämä säilyy jääkaapissa.


 Meidän varsinainen elinkeino on ollut jo yli kolmekymmentä vuotta luomuvihannesten sekä perunan viljely. Työ, harrastus ja hupi samassa paketissa. Toki vuosiin mahtuu kaikki noiden vastakohdatkin ja monta muuta nimeltä mainitsematonta adjektiivia. 

Neljää eri lajiketta peruna on nyt maassa. 


Lyyti-mamman pienet pennut eivät enää ole niin kovin pieniä, vaikka itse luulevat niin. Vielä meillä on kissaristiäiset pitämättä ja nimet pennuille keksimättä.   

sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Kesäloman aluksi puutarhurin kalakeitto

Koululaiset pääsivät vihdoin lomailemaan. Yksi meistä sai peruskoulun päätökseen ja piti juhlassa koulun henkilökunnalle ja kavereilleen kauniin kiitospuheen. Hämmästyin hänen sanojen asettelutaitoa. Hän on erityisnuori, eikä ikinä tule oppimaan sitä mitä keskimääräiset, mutta jotain hän näkee selvemmin.

 Opettajille hän sanoi esimerkiksi näin:
"Opettajat on tarkoitettu opettamaan maailmaa ja ohjaajat ovat kuin meille auttajia. Ilman auttajia emme voi oppia tai päästä vaikeiden asioiden yli." 

Kavereista hän sanoin näin:
"Kaverit ovat sitä varten, että voimme yllättää toisemme ja itsemme. Kavereita kannattaa suojella pahalta, koska ystävyydellä saamme toivoa ja valoa. Ilman kavereita tuntuu siltä, että ei tunne itseään."
 
Kesäloman ensimmäisen päivän kunniaksi keitin ison kattilallisen kesäistä kalakeittoa, josta riittää vielä huomisellekkin.


Kesäinen kalakeitto

5 l kalalientä
perunoita
3 kpl sitruunaruohoa
iso kukkalaali
iso parsakaali
paljon porkkanaa
2 suippopaprikaa
2 dl pakasteherneitä
3 sipulia
n.1,5 kg kirjolohta
2 tl suolaa
kalamaustetta
sitruunapippuria
mustapippuria
 
  1. Kuumenna kalaliemi kannen alla kiehuvaksi, lisää liemeen sitruunaruoho.
  2. Pese, kuori ja paloittele kaikki juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia hetki voissa pannulla tai kattilassa. Lisää kasvikset kiehuvaan kalaliemeen ja anna porista.
  3. Poista kirjolohesta tarvittaessa ruodot. Leikkaa kala kuutioiksi siten, että kuutiot ovat vielä kiinni nahkassa. Laita lohifile kiehuvan keiton pinnalle nahkapuoli ylöspäin ja anna hetken kiehua. Nosta kalan nahka pois.  Ripottele kalapalojen päälle suola.
  4. ja (ruoka)kerma kattilaan. Anna kiehahtaa. Poista sitruunaruoho ennen tarjoilua.

  5. Harrastuksessa riittää harrastamista, vaan on tämä mukavaa!
 
   



perjantai 3. kesäkuuta 2022

Kukkakaalikeitto



Kohta alkaa lasten kesälomat ja ruokalistojen on aika muuttua. Kotirauhan perusta on kylläinen perhe ja siihen ei kasvissosekeitoista ole. Kouluaikaan teen usein lounaaksi meille kotona syöville erillaisia sosekeittoja sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mikä on menossa vanhaksi. Pikkuteineille on turha sosekeittoja tarjoilla.

Tällä kertaa tein keittoa kukkakaalista. Vielä ei ole kotimaisia kukkakaaleja saatavilla, mutta luomu-ulkomaalainen sopi hyvin. Lisämauksi hiukan sipulinvarsia ja keitettyä kananmunaa. Ohje on Valion sivuilta. Tein kaksinkertaisen annoksen ja soseutin keiton tehosekoittemella. Sen mitä jäi pakastin seuraavaa sopivaa hetkeä odottamaan.


Kukkakaalikeitto

200 g kukkakaalia
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pkt koskenlaskijan kylmäsavuporo sulatejuustoa
2 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoa

Keitä kukkakaali kasvisliemessä kypsäksi noin 10 munuuttia.
Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää pienitty sulatejuusto ja kerma. Kuumenna ja sekoittele kunnes juusto sulaa.
sekoita vehnäjauhot kylmaan veteen ja kaada seos keittoon koko ajajn sekoittaen.
Keitä 2 minuuttia ja tarkista maku.
Silppua vihreää päälle.


Pikainen piipahdus puutarhalle, josta mukaan lähti vielä jotain kasvihuoneeseen.
Toivottavasti kohta alkaa oikea kesä, jolloin saadaan aurinkoa ja lempeä kesäsadetta.

keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Pätkiskakku

Pätkiskakun ohjeen olen ottanut talteen jo aikoja sitten vanhasta pirkka-ruoka-lehdestä. Aiemmin kakkuun varaamani pätkikset aina kummasti hävisivät ennen kuin ennätin edes aloittaa leipomista. Vihdoin sain aikaiseksi kokeilla ja iloisesti yllätyin. Juuri sopivaa vierasvara-kahveille

 Tuoreenakin on hyvää, mutta parhaimmillaan vasta huomenna


Pätkiskakku 

200g voita tai margariinia

n.180-200 g pätkis-suklaata

3 kananmunaa

2,5 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

2 dl vahvaa kahvia keitettynä

Sulata rasva ja paloitellut suklaat kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyt rasva-suklaaseos munavaahtoon. Sekoita vahnajauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauhoseos ja kahvi vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista, eli kääntele varovasti. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun n.1,8 litran vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50-55 minuuttia. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä

sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Mangopiirakka


Mangopiirakka

175 g voita
3 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1,5 dl kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria 
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 dl maitoa

Päälle 2 prk suklaa-appelsiinirahkaa
2 mangoa pilkottuna
Sulata voi ja lisää siihen kuivat ainekset. sekoita murumaiseksi seokseksi
Sulata voi ja lisää siihen kuivat ainekset. Sekoita murumaiseksi seokseksi.
Ota 1/3 talteen, siitä tulee muruseos piirakan pinnlle.


Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen kananmunat ja maito. Sekoita tasaiseksi. Pohjataikina saa jäädä löysäksi. Kaada taikina piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle.
  1. Lusikoi taikinalle rahka ja asettele aprikoosit päälle. Lusikoi muruseos pinnalle.
  2. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min. Tarjoile jäähtyneenä

perjantai 20. toukokuuta 2022

Ameriikkalaiset banaanipannarit

  Koululaiset saivat välipalaksi vanhoja banaaneja, tosin hiukan jalostettuna. Tällä ohjeella saa paksuja hyviä lettuja, jotka ei liika maistu imelälle banaanille. 

Kaveriksi näille sopi erinomaisesti mustaherukkahyytelö, joka maistuu, mutta ei ole liian makeaa. 


Amerikkalaiset banaanipannarit

4 banaania
6 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
 3 rkl sokeria
1 tl suolaa
iso ripsaus jauhettua kanelia
4 rkl öljyä
Lisäksi tarvitaan rasvaa paistamiseen

Soseuta banaanit esim haarukalla tilsimällä lautasella/kulhossa. Sekoita kulhossa banaanisose, maito ja kananmunat. Sekoita jauhojen joukkoon leivijauhe ja mausteet. Lisää jauhoseos ölyn kanssa taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Parempaa tulee, jos taikina saa ennen paistoa hetken viileässä turvota.
Paista paistinpannulla miedolla lämmöllä, jotta pannarit ennättävät kypsyä eikä pinnasta tule liian tumma.

torstai 19. toukokuuta 2022

Paprikainen possupata

 


Paprikainen kyljyspata

12 porsaankyljystä
rasvaa lihojen ruskistamiseen
3 sipulia
2 dl ruokakermaa
vettä
3 rkl sinappia
2 rkl soijakastiketta
mustapippuria
valkosipulia maun mukaan
2 suippopaprikaa
1 punainen paprika
chilirouhetta
persiljaa pinnalle

Nuiji tai painele kyljyksiä hieman ohuemmiksi ka leikkaa reunarasvaan/kalvoon viilto, ettei kyljys käpristy kypsyessään. Suolaa ja pippuroi kyljykset kummaltakin puolelta ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi.
Ruskista lihat pannulla molemmin puolin ja kuullota sipuli pehmeäksi.
Siirrä lihat pataan tai kattilaan ja lisää joukkoon kerma. Ota paistinpannulta loppumaku  kiehauttamalla siinä sopiva määrä vettä johon lisäät mausteet sekä soijakastikkeen. Kaada pataan lihojen päälle. Viimmeiseksi lisää paprikat. Jos et halua paprikoista ihan pehmeitä lisää ne hetken kuluttua.
Kypsennä ruoka joko uunissa haydyttamalla tai liedelle sen aikaa että saat perunat kypsennettyä.
Muista maistella.
Tänään aloitettiin taimien istuttaminen kasvihuoneeseen. Viljelijä on monta viikkoa kuljettanut tomaatintaimet yöksi pakkaselta suojaa, mutta nyt ennusteet lupaavat yöpakkasten helpottavan ja taimet pääsivät vihdoin omille paikoilleen.
Lissu Koiranen on mielestään perheen paras puutarhuri, eikä millään ymmärrä ovelle asennettuja laatikoita.

keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Sienirisotto ja pakastimen viimmeiset mehumarjat

Kolmesta arkkupakastimesta sain vihdoin yhden tyhjäksi. Kolmas pakastin hankittiin viimme syksynä, kun yksi pojistamme liittyi hirviporukkaan ja toiveissa oli suuria saaliita.  Vielä on hirveä hiukan jäljellä, mutta pikaisella järjestämisellä sain loput lihat hyvin mahtumaan kahteen muuhun pakastimeen ja samalla tuli tehtyä ihmetystä aiheuttava inventaario. Mitä kaikkea sitä tuleekaan pakastimeen laitettua?
 
Pikkupakkasen pohjalta löytyi vielä muutama muovikassillinen viimme syksyisiä viinimarjoja, jotka keittelin mehuksi. 

  
Myös pari nyssäkkä sekalaisia metsäsieniä löytyi ja niistä tein eräänlaista risottoa. (Oikeaoppiset risotonvartijat antaisivat kritiikkiä.)
Risoton suosio ei ollut kehuttava ja vain osa perheestä kykeni tätä syömään. Olisi ehkä ollut viisaampaa piilottaa sienet hirvijauhelihan sekaan. Ensi kerralla sitten niin.

Sienirisotto

1 l metsäsieniä
50 g vita
3 sipulia
2 valkosipukinkynttä
1 dl oliiciöljyä
2 rkl sitruunamehua
3 dl risottoriisä
2 dl omenamehua (kotona puristettua)
2 tl  kuivattua timjamia (1/2 dl tuoretta)
7 dl kasvislientä
1/2 tl merisuolaa
ripaus mustapippuria
1 dl parmesaanijuustoa

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna pannulla nokare voita ja paista sienet. Hienonna sipulit. Kuullota niitä paistokasarissa oliiviöljyssä ja voissa kunnes ovat läpikuultavia, mutta älä anna ruskistua. Lisää riisi ja jatka kuullottamista hetki. Kaada joukkoon omenamehu ja anna kiehahtaa. Lisää timjami. Kaada kasvislientä riisin joukkoon vähitellen ja ahkerasti sekoittaen. Mausta risotto sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sienet, juustoraaste ja hotain vihreää jos mieli tekee. Tarjoa risotto heti.



tiistai 17. toukokuuta 2022

Uunilohi porkkana-juustokastikkeessa


Lohipäivää taas!
 Yksi ruoka joka meille kaikille kelpaa on lohi ja miksi ei olisi. Hyvää, helppoa, nopeaa ja tuunata sen voi vaikka kuinka herkuksi.
Tähän laitoin porkkanaa, lanttua, kukkakaalia, parsakaalia ja kuullotettua sipulia. Lohen asteetlin vuokaan ja maustoin suolalla, sitruunapippurilla sekä kalamausteella. Kasvikset kalan viereen. Vuoka uuniin noin 150 astetta ja 15 minuuttia.
Sillä aikaa tein juustokastikkeen. 


Juustokastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
50 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
1 tl timjamia
1 tl oreganoa

Lisää vehnäjauhot kylmään maitoon ja lisää ne kattilassa sulatettuun voihin. Sekoita ja lisää juustoraaste sulamaan kastikkeeseen. Kun kastike kiehahtaa lisää mausteet ja maista puuttuuko jotain.
Ota kala uunista kaada juustokastike kalan ja kasvisten päälle. nosta uunin lämpö 200 ja anna vuoan olla uunissa vielä noin 20 minuuttia. Kasvikset jäävät napakoiksi, mutta kala kypsyy kunnolla.


Tämä annos lähti mummille

Toukokuun viimmeinen ostosreissu ja jotain söpöä.

Toukokuun viimmeinen kauppareissu suoritettiin jo viimme viikolla, mutta laitan tämän silti tänne kun tykkään niin kovasti katsella täysiä pöytiä. Jos ostosten määrä hirvittää, niin muistutan, että ruokakuntaan kuuluu aina vähintään kahdeksan henkilöä.
Vanhin toivoisi saavansa ruokaa, jota syötiin viisikymmentäluvulla ja lounaan mieluiten jo kymmeneltä aamulla.
Downi Hansun on vaikea purra ja kaikki näkyvät vihannekset nostaa minun lautaselle tai kiikuttaa suoraan roskiin. Pikkuisin syö syötettynä ja vain hyvin soseutettua ruokaa. Pikkuteinit haluaisivat nuudeleita ja spaghettia ja mielellään lievästi tulisena. Tai sitten ei ainakaan niitä.
Ja minä, joka seison hellan edessä haluan tehdä tästä välttämättömyydestä "harrastuksen"
(puoliso tyytyy osaansa)
Siksi ruokaa pitää olla paljon ja monenlaista. 
   

Suunnittelin, että näillä saan pidettyä heidät tyytyväisenä ainakin kaksi viikkoa, ehkä kauemminkin. Pöydällä on vain tavallista perusruokaa, jauhelihaa, lohta. seitä, broileria ja makkaraa. Ei ihmeitä eikä kallista.
Maitoa ja salaatteja on täydennettävä, mutta ne reissut hoitaa puoliso.


Esittelen vielä eräät aikaisemmat ostokset. jotka tuovat erityistä makua arkeen.
Pikkukoiramme Maire jouduttiin lopettamaan ja sitä syntyi iso tyhjä tila. Onnekseni ja ihmeekseni Torissa oli myytävänä espanjanvesikoiran pieni tyttöpentu ja nyt se on täällä meillä.


Ihana Lissu!