sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Pellillinen omenapiirakkaa

Tämä omenapiirakka on nykyään meidän  arkiherkku. Ohje on yksinkertainen, nopea ja  maistuu hyvälle jopa suoraan uunista. Viereen kokkare jäätelöä tai päälle loraus kylmää vaniljakastiketta. Käy vaikka lohduksi tai ilon ilmaukseen.


MUHKEA OMENAPIIRAKKA

pellillinen 50-60 cm:n uuniin

4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3,5-4 dl hienoa sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g sulatettua voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
4-5 tl leivinjauhetta

Pinnalle: 
3-5 omenaa viipaleina
hieman kanelia ja hienoa sokeria



 Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähdytetty rasva (tai pullorasva). Vatkaa aineksia vähän sekaisin. 

 Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ensin keskenään. Lisää sitten kerralla muuhun seokseen. Vatkaa vatkaimen hitaimmalla nopeudella kaikki ainekset kunnolla sekaisin, älä vatkaa liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.

Laita reunalliselle, isolle uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina pellille. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

 Kuori ja pienistä omenat. Ripottele kulhossa olevien omananpalojen päälle kanelia ja sokeria. itse käytän tässä yleensä fariinisokeria. Levitä omenanpalat pellille taikinan päälle tasaisesti. Vielä voit ripoitella omenaviipaleiden päälle vähän kanelia ja sokeria. Paista piirakka 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani omenapiirakka paistui 35 minuutissa. Kokeile tikulla piirakan kypsyyttä keskeltä, jos tikku on puhdas, piirakka on kypsä.

Feta-tomaattipiirakka

Äitienpäivän iltapalaksi jotain muuta kuin tavallista puuroa. Löytyi mukava feta-tomaattipiirakan ohje, joka miellytti kasvissyöjä ja sekasyöjätkin olivat tyytyväisiä.

Feta- tomaattipiirakka:

100 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl hiivaleipä- tai jotain muita jauhoja
1 dl perunahiutaleita
1 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kylmää vettä

Laita monitoimikoneeseen voi,jauhot, perunahiutaleet ,suola ja leivinjauhe ja anna koneen sekoittaa aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten vettä ja anna koneen sekoittaa taikinaksi, muodostuu pallo.

Suihkuta vuoka vuokaspraylla tai voitele käsin margariinilla.
Taputtele taikina hyvin vuokaan ja pistele pohja.


Täyte;
1 rasia miniluumutomaatteja
1 pkt fetajuustoa
1 prk kermaviiliä
1,5 dl kermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria
suolaa( jos haluaa)
basilikaa tuoreena tai kuivattuna( minulla ei ollut, käytin ruohosipulia)
Halkaise tomaatit ja siivuta feta.
Lado täytteet pohjan päälle.
Lisää mustapippuria ja hiukan suolaa.
Sekoita keskenään kermaviili, kerma, kananmunat, maito ja kaada täyteen päälle.
Paista n.180° n.30- 40 minuuttia, kunnes reunoilta näyttää hyvin paistuneelta ja Täyte hiukan saanut myös väriä.

lauantai 7. toukokuuta 2022

Rukiinen mustikkapiirakka

 Leivoin vierasvaraksi rukiista mustikkapiirakkaa. Jos ruista ei satu nyt kaapeissa olemaan, niin rukiin voi vaihtaa vehnäjauhoon.

Unohdin kuvata piirakan heti kun se uunista tuli, niin heti vieraiden poistuttua kiikutin viimmeisen palan turvaan ja otin kuvan. Millään en muista millainen piiras ohjeesta tulee, jos ei edes jonkinlaista kuvaa ole muistin tukena. Tämä piiras oli niin hyvää, että kannatti kuvata ja varmasti teen toistekkin.


Rukiinen ja sitruunainen mustikkapiirakka

125 g voita
1,5 dl sokeria
1 iso kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja (tai tämäkin vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte pohjan päälle:
1 prk sitruunarahkaa
1 prk kermaviiliä (tai maustamatonta rahkaa)
3 isoa kananmunaa
vajaa 1 dl sokeria
Valkoisen seoksen pinnalle mustkoita tai mitä vain marjoja

Lisää pehmeään rasvaan sokeri ja muna ja sekoita sekaisin. Lisää jauho-leivinjauho-suolaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputa taikina voideltuun ja leivinpaperoituun vuokaan (27cm), nosta myös taikinareunat. Käytä apuna jauhoja.
Täyte: Sekoita kaikki aineet tasaiseksi ja kaada raakan pohjan päälle. Ripottele marjat pinnalle tasaisesti
Paista piirakka alimmalla tasolla 175 asteisessa uunissa noin 35-45 min. kunnes piirakka on kauniin värinen ja pohjakin paistunut kunnolla

Kevät tulee ja joessa vesi on korkealla. Kesällä pohjalla on vain pieni lirinä.


perjantai 6. toukokuuta 2022

Tupun kasvissosekeitto ja perunarieskat

 Löysin uuden kasvissosekeito-ohjeen Tupun Tupa-blogista, inkivääriä ja appelsiinia. Lisäsin keittoon yhden jo elämää nähneen bataatin ja kukkakaali oli suoraan pakastimesta. Oikein sopivaa lounasruokaa. 


Kasvissosekeitto

4 porkkanaa
1 pieni kukkakaali
1 bataatti  (ei ole pakko olla näin nahistunut)
1 appelsiinin mehu
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 2-4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 cm pala raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl merisuolaa
1 tl pouhittua mustapippuria
3 dl kaurakermaa (osa pippurista)


Kuori porkkaana, sipui ja valkosipuli sekä appelsiini.
Pilko kaikki ainekset pieniksi samoin kukkakaali.
Laita kukkakaali, porkkanat ja bataatti bataatti kattilaan ja purista sinne mukaan applesiinin mehu. Lisää vettä niin että kasvikset eivät ihan peity ja anna kiehua. Raasta inkivääri ja lisää kattilaan.
Kuullota sipuli ja valkosipulimurska paistinpannulla voissa muutama minuutti.
Mausta keitto ja anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsät.
Soseuta keitto sauvasekoittemella ja lisää jukkooon kaurakerma.
Maista ja mausta ja surauta sauvasekoittemella vielä hiukan.
Me söimme keittomme kananmunan ja persiljan tuhdittamana.
Sekä eilisestä perunamuussista tehdyt rieskat kaverina.


 Perunarieskat 
  • 6 dl perunamuusia
  • 1/2 dl maitoa tai vettä
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja + jauhoja taputteluun
  • Sekoita prunamuussi, maito tai vesi ,suola ja kananmuna kulhossa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita juuri sen verran, että aineet sekoittuvat.
  • Nostele taikinasta ruokalusikalla kokkareita pellille.
  • Ripottele jokaisen kokkareen päälle vehnäjauhoja ja taputtele sitten kokkareet litteiksi rieskoiksi. Töki rieskoihin reikiä haarukalla.
  • Paista risekoja 225-asteessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paistumista. Käännä rieskat nurinpäin puolivälissä, niin ne paistuvat tasaisemmin.

  • Kasvissosekeiton lopusta tein sämpylöitä.
 
Vanha Viho tietää, että on kevät ja aika aloittaa peltotyöt


torstai 28. huhtikuuta 2022

Kana-kookoskastike ja uudet pentuset

Puoliso lupasi tänään hoitaa toukokuun viimmeisen kauppareissun.
Sillä aikaa kun mies tahollaan täytti ostoskärryjä, niin minä siivosin jääkaapit. Yleensä vihanneslaatikon nurkasta löytyy joku epätoivoinen piileskelijä ja tänään se oli ruttuinen kesäkurpitsa. Ei huolta, tänään se pääsi muutaman muun kanssa broileripataan lämmittelemään.
Mitähän sitä lopuista kasviksista tekisi?  

Facessa joku todellinen Kotikokki kertoi oman parhaan ohjeensa broilerikastikkeeseen, jonka kopioin tänne.
Suunnilleen tällä ohjeella tein ja erinomaisen hyvää tuli. Kookoksen makukin oli juuri sopiva.




Hän (Hän on hän nimeltään) sai muutama päivä sitten kaksi pikkuruista.

tiistai 26. huhtikuuta 2022

Todellinen bolognese

 Todellinen pitkään haudutettu bolognese nautitaan laadukkaan pastan kanssa. Tänään teimme vääräoppisesti ja nautimme K.Aihisen Todellisen Bolognesen perunamuussilla. Rikkeestä huolimatta ruoka teki hyvin kauppansa 


Bolognesekastike Aihisen ohjeella

2 varsiselleriä

3 porkkanaa

2 sipuli

3 valkoipulinkynttä

900 g naudan paistijauhelihaa

1 prk tomaattimurska

2 tölkkiä kokonaisia säilyketomaatteja

suolaa

mustapippuria


Kuori ja pilko porkkanat ja selleri. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota juurekset ja sipulit kattilassa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää jauheliha kattilaan ja anna paistua kypsäksi.
Kaada viimmeiseksi kattilaan tomaatit ja sekoita, jotta tomaatit rikkoutuvat.
Anna hautua kannen alla vähintään tunti, tai mielellään useampi, sillä kastikkeen maku paranee pitkään haudutettaessa.
  • Mitä teki pikkuteini? Herkutteliko vaivalla valmistetulla kastikkeella?

  


tiistai 19. huhtikuuta 2022

Aurinkoinen aprikoosipiirakka


Pääsiäisenä saatiin pitkästä aikaa vieraita ja teki mieli kokeilla jotain uutta ohjetta. Jos olisin järkevät tekisin tekisin vieraspöytään jotain jo hyväksi havaittua. Uusi ohje on aina pieni riski, mutta tämä riski kannatti ottaa.
  Varastoissa oli vieä muutama säilykepersikkapurkki ja rahkaa, niin mitäpä sitä muuta kuin pääsiäisen väreihin sopivaa piirakkaa.
Tämä on vanha ohje, jonka löysin "Roosa hämmentää"-blogista. Kiitos sinne!


Pellillinen piirakkaa

4 lasia vehnäjauhoja
2 lasia sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria
250 g margarinia

Sekoita kuivat aineet ja nypi margariinisulan kanssa murumaiseksi. Ota muruseosta erilleen n. 2 lasillista. 
1 muna
1 lasi piimää/maitoa/jogurttia
Lisää muna ja neste lopputaikinaan, sekoita tasaiseksi ja levitä pellille.

Täyte:
½ lasia sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 muna
500 g maustamatonta maitorahkaa
n.400 g säilykepersikoita

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele päälle paloitellut persikat ja muruseos. Paista 200 asteessa n.25 min.



sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Ruokavarastojen tyhjennys

 Uudenvuoden lupaus oli kouluttaa sisäistä hamsteriani ja valmistaa kaikista kotona jo olevista elintarvikkeista jotain miellyttävää ennen kuin hankin uutta. Tiedän, että normaalit ja järkevät ihmiset tekevät automaattisesti näin. (Ei nyt mietitä sitä) 

Vuoden alusta aloitin ja jo helmikuussa olin lupauksen unohtanut ja innoissani täytin pakastinta. Pieleen siis meni.

Huhtikuun alussa päätin paneutua uudelleen asiaan ja otin käyttöön käänteisen ruokalistan. Se tarkoittaa tyhjää ruudukkoa jääkaapin ovessa, jota täytän sitä mukaan kun ruokia teen. Idea on, että ruokien raaka-aineet löytyvät pakastimesta ja muista omista jemmoista. Joka päivä merkkaan mitä perheelle valmistin ja tietysti yritän saada kaiken riittämään ainakin tämän kuukauden.

Ihan tavallisia vaan:  Makkaramunakas   Täytetyt paprikat   Punajuuririsotto  Pitsa, 

Nakkikeitto,   Härkäruukku,   Peruna-jauhelihalaatikko, 

 Puolukkavispipuuro

Hernekeitto   Purjoinen uunilohi 

Broilerin koipi-reisi


Linssikeitto      Kaalilaatikko      Kasvispihvit
Pinaattikeitto  Hirvijauhelihakastike
 broilerpata, kaura     spaghetti ja nakkikastike
Broileri-siemenpannu  Kasvissosekeittoja

Broilerikiusaus

Maitotuotteita ja erillaisia kasviksia on tiettysti hankittava, mutta kuivatuotteet ja liha/kalaa on vielä riittäneet





Persikka-rahkapiirakka

Persikkapiirakka sopii pääsiäiseen, ja hyvin se sopii kaikkiin muihinkin päiviin. Melkein en kerinnyt piirakkaa kuvata, kun puoliso oli jo astellut sen laatikkon ja oli viemässä laatikkoa turvaan. Hansu syö heti, kaikki ja loppuuna asti, jos herkut hetkeksi unohtaa.

Persikka-rahkapiirakka

 300 g voita 

melkein 3 sokeria

3 isoa kananmunaa

7,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

1,5 dl maitoa

Täyte.

300 g rahkaa

3 dl maustamatonta jugurttia

5 kananmunaa

sitruunan mehu (sekä kuoriraaste)

2 dl sokeria

3 tl vaniljaskeria

Lisäksi tarvitaan 3 pientä purkkia säilykepersikoita

Valmistaminen:

Vaahdota permeä voi ja  sokeri hyväksi vaaleaksi vahdoksi. Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään.

Lisää taikinaan1 muna, puolet maidosta ja osa jauhoseoksesta ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää sitten toinen muna ja kaikki muut  taikinaan tulevat aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä ihan reunoille asti.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja maistele sitä, että saat sopivan. Leikkaa hyvin valutetut persikat paloiksi ja veluta niitä vielä jos näyttävät kosteilta. Kaada täyte taikinan päälle ja levitä se reunoja myöten. Ripottele persikanpakat tasaisesti täytteen päälle.

Paista piirakka noin 200 asteessa uunin keskitasoolla 25-35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista, jotta saat siistit palat.

Hansu tekee keittiössä muutakin kun syö salaa herkkuja. Tosin tämä koneentäyttäjä ei välitä onko astiat puhtaita vai likaisia tai kuinka ne olisi parasta asetella. Kunhan tiskikoneen ovi menee kiinni, niin se riittää.
  
Pääsiäispiirakan värisen katin kadehdittavat päiväunet.

lauantai 16. huhtikuuta 2022

Kaurasuklaapalat

 

Kaurasuklaapalat

9 dl kaurahiutaleita

2 rkl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

200 g voita

5 rkl tummaa suklaata

2 maitosuklaalevyä

6 palaa tummaasuklaata

Sekoita kuivat aineet. Lisää sulatettu voi ja siirappi. Levitä massa uunipellille tiiviiksi ja tasaiseksi. Paista 175 asteessa 10 minuuttia.

 Paistetulle levylle paloitellaan suklaa tasaisesti.Sammuta uuni ja laita pelti uunin jälkilämpöön muutamaksi minuutiksi jotta suklaapalat sulavat.

 Laita tällä aikaa tummat suklaat minicrip-pussiin ja pussi tulikuumaan veteen, niin että suklaat jää vedenpinnan alapuolelle, mutta pussin suu pysyy kuivana. Anna  suklaan sulaa. Ota pelti uunista ja levitä maitosuklaa lusikalla tasaisesti koko pellille. Leikkaa sitten minicrip-pussin kulmaan tosi pieni aukko ja pursottele viivoja maitosuklaan pinnalle. Täräytä peltiä sitten vähän pöytää vasten että kuvio laskeutuu. Anna levyn kovettua jääkaapissa kylmäksi ennen kuin leikkaat sen paloiksi.


tiistai 12. huhtikuuta 2022

Uunilohi piilossa purjon alla

Meillä syödään usein uunilohta, mutta aina eri mausteilla ja päällyksillä sen mukaan mitä kaapeista sattuu löytymää. Se on eräänlaista pikaruokaa, helppo ja nopea tehdä, sekä helppo syödä sekä syöttää. Tänään löytyi lohen kaveriksi oikein sopivat maut. 

Tuorejuustot, kermat, smetana, maustekastikkeet ja melkein kaikki kasvikset sopii lohen seuraksi uuniin.  

Ruoka hyvin, kaikki hyvin!

maanantai 11. huhtikuuta 2022

Täytetyt paprikat

Harvojen kauppareissujen haasteena on onnistua käyttämään tuotteet oikeaan aikaan. Nopeimmin pilaantuvat ensin niin, ettei hävikkiä syntyisi ollenkaan...tai ainakin mahdolisimman vähän. Nyt jääkaappin oli unohtua muutama paprika, jotka päätin muuttaa meille aikuisille lounaaksi. Ennenkin olen täytettyjä paprikoita perheelle tehnyt, mutta suosio on ollut varsin surkea. Tässä uudessa ohjeessa paprikat esikypsennetään ennen täyttöä ja luulen sen olevan yksi herkullisuuden salaisuus. Täytteetkin olivat nyt hiukan erillaiset kuin silloin ja nämä ainakin toimii.
Koko perheen ruokaa tästä ei tule, mutta meidän aikuisten lounaaksi oikein sopiva.  

 .
Täytetyt paprikat: 
3 isoa punaista paprikaa 
1,5 dl kypsää riisiä 2-3 sipulia n. 200 g jauhelihaa 100 g valkosipulituorejuustoa fetaa
punasipulia 100 g sinileimaemmentaljuustoraastetta suolaa mustapippuria oliiviöljyä/ rypsiöljyä

Pese ja halkaise paprikat ja poista sisus. Lado paprikat uunivuokaan ja valuta hieman oliiviöljyä jokaiselle ja laita paprikat esikypsymään n.200° uuniin reiluksi 15 minuutiksi. Sillä aikaa paista pannulla jauheliha sekä pilko sipulit ja kuullota myös niitä hiukan paistinpannulla. Lisää suola ja mustapippuri ja maista onko hyvät mausteet. Lisää sellaista mistä pidät, tästä tulee aika hillityn makuista. Ota esikypsytetyt paprikat uunista pöydälle. Sivele ensin jokaisen paprikanpuolikkan sisäpintaan runsaasti tuorejuustoa. Sekoita jauhelihan joukkoon sipulit, kypsä riisi ja feta. Laita täytettä mahdollisimmän runsaasti jokaiseen puolikkaaseen ja päällimmäiseksi juustoraaste. Sitten takaisin uuniin takaisin ja paista kypsiksi. Juustoraaste sulaa päälle ja hieman saa ruskistuakin.

Tarjoile muhkean salaatin kanssa.

Joku luulee olevansa sisustuselementti

sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Marjainen piirakka

Tarkoitus oli tehdä oikein mehevä ja kunnolla marjainen rahkapiirakka. Nyt tuli piirakasta vähän liiankin marjainen ja se jäi keskeltä turhan pehmeäksi. Pala jäätelöä lautasen reunalla korjasi tilanteen ja makuhermot kiittivät.
Tässä piirakassa käytin gluteenitonta kaurahauhoa, mutta tavallinen jauho käy ihan yhtä hyvin. 


Marjaisia Piirakka

75 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kaardemummaa

Täyte:
200 g mustikoita (pakaste)
2 tl perunajauhoja
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Sulata rasva leivontakulhossa mikrossa. Sekoita joukkoon sokeri ja kananmuna. Lisää keskenään sekoitetut kaurajauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Levitä löysähkö taikina taikinakaapimella piirakkavuoan pohjalle (Ø 24 cm). Voit painella taikinaa myös hieman reunoille.
Sekoita perunajauhot jäisten marjojen joukkoon. Ripottele marjat pohjalle.
Sekoita täytteen kermaviili, muna, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Kaada seos marjojen päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jos reunat alkavat tummua liikaa, voit paiston loppuvaiheessa peittää piirakan kevyesti foliolla. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.