tiistai 19. huhtikuuta 2022
Aurinkoinen aprikoosipiirakka
sunnuntai 17. huhtikuuta 2022
Ruokavarastojen tyhjennys
Uudenvuoden lupaus oli kouluttaa sisäistä hamsteriani ja valmistaa kaikista kotona jo olevista elintarvikkeista jotain miellyttävää ennen kuin hankin uutta. Tiedän, että normaalit ja järkevät ihmiset tekevät automaattisesti näin. (Ei nyt mietitä sitä)
Vuoden alusta aloitin ja jo helmikuussa olin lupauksen unohtanut ja innoissani täytin pakastinta. Pieleen siis meni.
Huhtikuun alussa päätin paneutua uudelleen asiaan ja otin käyttöön käänteisen ruokalistan. Se tarkoittaa tyhjää ruudukkoa jääkaapin ovessa, jota täytän sitä mukaan kun ruokia teen. Idea on, että ruokien raaka-aineet löytyvät pakastimesta ja muista omista jemmoista. Joka päivä merkkaan mitä perheelle valmistin ja tietysti yritän saada kaiken riittämään ainakin tämän kuukauden.
Ihan tavallisia vaan: Makkaramunakas Täytetyt paprikat Punajuuririsotto Pitsa,
Nakkikeitto, Härkäruukku, Peruna-jauhelihalaatikko,
Puolukkavispipuuro
Hernekeitto Purjoinen uunilohi
Broilerin koipi-reisi
Broilerikiusaus
Maitotuotteita ja erillaisia kasviksia on tiettysti hankittava, mutta kuivatuotteet ja liha/kalaa on vielä riittäneet
Persikka-rahkapiirakka
Persikka-rahkapiirakka
300 g voita
melkein 3 sokeria
3 isoa kananmunaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 dl maitoa
Täyte.
300 g rahkaa
3 dl maustamatonta jugurttia
5 kananmunaa
sitruunan mehu (sekä kuoriraaste)
2 dl sokeria
3 tl vaniljaskeria
Lisäksi tarvitaan 3 pientä purkkia säilykepersikoita
Valmistaminen:
Vaahdota permeä voi ja sokeri hyväksi vaaleaksi vahdoksi. Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään.
Lisää taikinaan1 muna, puolet maidosta ja osa jauhoseoksesta ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää sitten toinen muna ja kaikki muut taikinaan tulevat aineet ja vatkaa tasaiseksi.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä ihan reunoille asti.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja maistele sitä, että saat sopivan. Leikkaa hyvin valutetut persikat paloiksi ja veluta niitä vielä jos näyttävät kosteilta. Kaada täyte taikinan päälle ja levitä se reunoja myöten. Ripottele persikanpakat tasaisesti täytteen päälle.
Paista piirakka noin 200 asteessa uunin keskitasoolla 25-35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista, jotta saat siistit palat.
lauantai 16. huhtikuuta 2022
Kaurasuklaapalat
9 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
200 g voita
5 rkl tummaa suklaata
2 maitosuklaalevyä
6 palaa tummaasuklaata
Sekoita kuivat aineet. Lisää sulatettu voi ja siirappi. Levitä massa uunipellille tiiviiksi ja tasaiseksi. Paista 175 asteessa 10 minuuttia.
Paistetulle levylle paloitellaan suklaa tasaisesti.Sammuta uuni ja laita pelti uunin jälkilämpöön muutamaksi minuutiksi jotta suklaapalat sulavat.
Laita tällä aikaa tummat suklaat minicrip-pussiin ja pussi tulikuumaan veteen, niin että suklaat jää vedenpinnan alapuolelle, mutta pussin suu pysyy kuivana. Anna suklaan sulaa. Ota pelti uunista ja levitä maitosuklaa lusikalla tasaisesti koko pellille. Leikkaa sitten minicrip-pussin kulmaan tosi pieni aukko ja pursottele viivoja maitosuklaan pinnalle. Täräytä peltiä sitten vähän pöytää vasten että kuvio laskeutuu. Anna levyn kovettua jääkaapissa kylmäksi ennen kuin leikkaat sen paloiksi.
tiistai 12. huhtikuuta 2022
Uunilohi piilossa purjon alla
Meillä syödään usein uunilohta, mutta aina eri mausteilla ja päällyksillä sen mukaan mitä kaapeista sattuu löytymää. Se on eräänlaista pikaruokaa, helppo ja nopea tehdä, sekä helppo syödä sekä syöttää. Tänään löytyi lohen kaveriksi oikein sopivat maut.
Tuorejuustot, kermat, smetana, maustekastikkeet ja melkein kaikki kasvikset sopii lohen seuraksi uuniin.
Ruoka hyvin, kaikki hyvin!
maanantai 11. huhtikuuta 2022
Täytetyt paprikat
sunnuntai 3. huhtikuuta 2022
Marjainen piirakka
keskiviikko 30. maaliskuuta 2022
Uudella ohjeella nakkisoppaa ja "loman" päätösostokset
Maailman paras nakkikeitto
1,4 l vettä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pieni palsternakka
4 porkkanaa
6 – 8 perunaa
1 luomu kasvisliemikuutio
5 laakerinlehteä
6 – 8 kokonaista maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl intiaanisokeria (ruokosokeri tai fariinisokerikin käy)
suolaa maun mukaan
(¼ tl chilijauhetta)
300g (soija)nakkeja
1 rkl kurkkusalaattia tai puolikas suolakurkku pilkottuna
1 tl dijon-sinappia
1 pieni nippu tuoretta persiljaa
Pilko sipuli, porkkanat ja palsternakka pienksi ja lisää ne kylmään veteen mausteiden kanssa. Keitä. Kuori ja pilko perunat ja lisää keittoon. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kurkkusalaatti, sinappi, pilkotut nakit sekä hienonnettu persilja. Kiehauta ja tarkista maku ennen tarjoilua.