sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Marjainen piirakka

Tarkoitus oli tehdä oikein mehevä ja kunnolla marjainen rahkapiirakka. Nyt tuli piirakasta vähän liiankin marjainen ja se jäi keskeltä turhan pehmeäksi. Pala jäätelöä lautasen reunalla korjasi tilanteen ja makuhermot kiittivät.
Tässä piirakassa käytin gluteenitonta kaurahauhoa, mutta tavallinen jauho käy ihan yhtä hyvin. 


Marjaisia Piirakka

75 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kaardemummaa

Täyte:
200 g mustikoita (pakaste)
2 tl perunajauhoja
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria


Sulata rasva leivontakulhossa mikrossa. Sekoita joukkoon sokeri ja kananmuna. Lisää keskenään sekoitetut kaurajauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Levitä löysähkö taikina taikinakaapimella piirakkavuoan pohjalle (Ø 24 cm). Voit painella taikinaa myös hieman reunoille.
Sekoita perunajauhot jäisten marjojen joukkoon. Ripottele marjat pohjalle.
Sekoita täytteen kermaviili, muna, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Kaada seos marjojen päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jos reunat alkavat tummua liikaa, voit paiston loppuvaiheessa peittää piirakan kevyesti foliolla. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Uudella ohjeella nakkisoppaa ja "loman" päätösostokset


Pikkuisin hoidettava pääsee muutaman kerran vuodessa ihanaan lomaperheeseensä ja silloin minä vietän lomaa. Arki muuttuu heti kun yksi kahdeksasta on kotoa pois ja jos se ihan lomaa olekkaan, niin vaihtelua ainakin. Tervetullutta sekin. Loman ensimmäisenä ja viimmeisenä päivän kävin naapurikaupungissa isoilla ostoksilla, muuten viikko lähinnä sairastettiin.

Edellisestä isosta ostosreissusta on vain viikko, niin nyt keräsin ainoastaan täydennyksiä. Kasvisvarannot ja tietysti maito olivat loppumassa, mutta muuten ryynihyllyjen välissä vain fiilistelin.


Välipaloja meillä menee runsaasti. Osa lapsista tarvitsee kouluun mukaan välipalat ja nyt ostin heille erinäköisiä eväitä. Kohta kuuluu olinko ihan kohtuuton, kun näin sotken heidän tapansa. Sama tuote, eri kippo, niin nälkälakko on valmis.


Koska pakastimet on taas kanteen asti täynnä oikean ruuan tarve oli vähäinen.
Lohen yritän itse fileoida. Tuskin onnistun, mutta aion yrittää. Fileistä sitten uunilohta ja roippeista keittoa.
Paketissa on kaksi kiloa naudanjauhelihaa isoa bolognesekastiketta varten. Loppulihasta jotain muuta.
Naudan paistisuikaleet vihannesten kanssa pataan.
Nakeista syntyi tämän päiväinen keitto.


Keiton ohje on Olgan blogista. Aikaisemminkin olen tätä tehnyt, mutta silloin soijanakeista. Hyvää oli sekin. Tavallisena sekasyöjänä olen kuitenkin sitä mieltä, että oikeista juustonakeista tulle kaikkein parasta. 

Maailman paras nakkikeitto

1,4 l vettä

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 pieni palsternakka

4 porkkanaa

6 – 8 perunaa

1 luomu kasvisliemikuutio

5 laakerinlehteä

6 – 8 kokonaista maustepippuria

1 tl paprikajauhetta

1 tl intiaanisokeria (ruokosokeri tai fariinisokerikin käy)

suolaa maun mukaan

(¼ tl chilijauhetta)

300g (soija)nakkeja

1 rkl kurkkusalaattia tai puolikas suolakurkku pilkottuna

1 tl dijon-sinappia

1 pieni nippu tuoretta persiljaa

Pilko sipuli, porkkanat ja palsternakka pienksi ja lisää ne kylmään veteen mausteiden kanssa. Keitä. Kuori ja pilko perunat ja lisää keittoon. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kurkkusalaatti, sinappi, pilkotut nakit sekä hienonnettu persilja. Kiehauta ja tarkista maku ennen tarjoilua.


maanantai 28. maaliskuuta 2022

Broileripataa paistileikkeestä

Sunnuntaina oli harvinainen tilanne kun puolet kantaväestä oli poissa kotoa ja siksi ruokaa tarvitsi tehdä vain pikkuinen määrä.  Yhä luulen olevani suurperheellinen ja määrät on sen mukaiset. vaikka ruokakunta on nyt aivan toisenlainen.
Yhdestä paketillisesta broilerin paistileikkeitä ja muutamasta vihanneksesta syntyi sunnuntaipäivän pata.

Suolalla ja pippurilla hierotut broilerin paistileikkeet vain padan pohjalle ja niin paljon kasviksia päälle kun mahtuu. Ihan kaikki ei mahtunut.
 Nesteeksi ensin pari desiä kesällä tekemääni tomaattikastiketta ja lopputilaan vahvasti mausteista broilerilientä, ihan reunoihin asti. Yrteiksi tuoretta timjamia ja basilikaa.

Pata saa olla uunissa miedolla lämmöllä kauan. Tämä pata oli 1,5 tuntia 150 asteessa. Rasvainen paistileike vaatii pitkän ja hellän kypsennyksen.


Lisukkeeksi tavallinen valkoinen riisi ja puolukat.
Hyvää oli



sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Tuunattu omenariisipuuro välipalaksi


Omenariisipuuro:

0,5 l omenamehua
0,5 l vettä
2- 3 omenaa
1,5 dl puuroriisiä
1 kanelitanko
1 tl suolaa

Laita nesteet ja omenakuutiot kattilaan ja anna kiehua
Lisää riisit sekaan ja kanelitanko.
Anna kiehua hiljakseen kypsäksi.
Ota kanelitanko pois ja mausta suolalla.
Jäähdytä ja nauti vaikka kylmän maidon kera.

Tuunasin puuroa vähän herkumpaan muotoon. Vatkasin vaahdoksi desin kermaa, jonka joukkoon lisäsin toisen desin valmista vaniljakastiketta. Lopuksi lisäsin kerma-vaniljavaahdon jäähtyneen puuron sekaan.
Piristykseksi hiukan vadelmia ja omena-vaniljakiisseliä.


lauantai 26. maaliskuuta 2022

Pastaa parsakaalilla

 Tässä yksi pikaruokien parhaimmistoa. Kesken suuren siivouspäivän kuuluu nauttia jotain herkullista ja nopeaa. Jääkaappiin unohtunut, jo hiukan elähtänyt iso parsakaali pääsi spagetin kanssa meitä ilahduttamaan.


Näin teimme:
Parsakaali pilkotaan paistinpannulle melko pieneksi paloiksi. Kaalia ei ole tarkoitus kypsentää, vain vähän pinnalta paahtaa ja kuumentaa, jotta sitä kannattaa pannulla ahkerasti käännellä. Lisätään hiukan suolaa ja mustapippuria 

Pasta keitetään erikseen ohjeen mukaan. Juustot sulatetaan kypsän kuumaan pastan sekaan ja vasta sitten tarkistetaan maku. Käytetystä juustosta riippuu pastan suolaisuus ja muu maustamisen tarve. Esimerkiksi homejuusto ja kaikki tuorejuustojen loput sopivat tähän mainiosti. Meiltä löytyi voimakasta Koskenlaskijaa sekä raastettua cheddaria. Lopuksi pastan sekaan pyöritellään pannulta puolikypsät parsakaalit. Vasta tarjoiluastiassa kannattaa päälle lisätä sitruunanmehua ja reilusti tomaattia.

Eikä yhtään jäänyt huomiselle

lauantai 19. maaliskuuta 2022

Lihapullapataa

 Nyt on lihapullapäivä ja ensimmäistä kertaa tein pullista pataruokaa. Se on tavallisen lihapullakastikkeen syvempi versio. Tosi hyvää! 


Lihapullakastike

Pullat:
2 dl vettä (tai kermaa tai kermaviiliä)
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
1rkl öljyä
1 kananmuna
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
400 g jauhelihaa


Kastike:
1 sipuli
1 rkl öljyä
3 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa (tai ruokakermaa)
1/2 dl omenasosetta
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sinappia
1 rkl tomaattisosetta
(päälle jotain viherää)


Tämä lautanen vietiin mummulle. Perunamuussin ja lihapullan lisukkeena oli punakaali-punajuuripaistosta. Hyvin kävi. Tykkäsi.

torstai 17. maaliskuuta 2022

Kauppapäivä

Tänään oli kauppapäivä.  
Tykään katsella You Tubesta videoita, joissa tavalliset ihmiset kertovat mitä kaupassa keräävät kärryihinsä ja mitä hyvää saavat niistä aikaan. 
 Nyt kun ruuan hinta ja polttoaine on hurjassa nousussa sanovat, että yksi hyvä keino pitää ruokabudjetti kurissa on ostaa kerralla jopa kahden viikon ruuat.
Minä olen harrastanut sitä jo kauan, mutta syntyneistä säästöistä voi olla montaa mieltä, (ja ollaankin)

Tämäpäiväinen kauppareissu isoon kaupunkiin toteutui samalla kun hoidin muutakin asioita. Välttämätöntä se ei vielä olisi ollut. Pakastimessa on edelleen punalaputettuja lihoja ja jääkaapin jokaisella hyllyllä jotain. Mutta, koska viikonlopuksi on luvattu lisäväkeä
on se riittävä syy vähän täydentää.


 Jauhelihasta menee melkein kaikki huomenna pulliin.
Loppu jauheliha pääsee pitsaan, toisesta pitsasta tulee kasvisversio.
Huomisen ja maanantain lounaiksi on eineksiä, kasviskaalikääryleet ja kala-kasvispihvit.
Suurin osa nakeista päätyy nakkistroganoffiin ja pieni osa pitsapäivän pitsattomien nakkisoppaan.
Broileripalat laitoin pakastimeen odottamaan.


 Kasvisvarastoja täytyy täydentää aina kun kaupassa käy. Ihan perus-salaattiaineksien lisäksi hedelmiä välipalalle ja leipomuksiin. Fenkoli kalasoppaan ja kesäkurpitsat ihan kaikkeen.


Heitäkään ei sovi unohtaa


keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Moussakat

Yksi vaikeimmista ruoka-aineista on munakoiso. En oikein tiedä mikä siinä tökkii, mutta en vain saa siitä itselleni kaveria. Periksi en kuitenkaan anna. Kun kasvissyöjälapsi vetosi järkeviin järkisyihin ja kannusti yrittämään, niin muutama munakoiso lähti kauppareissulta mukaan. Tosin aika monta päivää ne sai jääkaapissa odottaa.

Moussaka
 
2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
2 rkl oliiviöljyä
Hieman suolaa
 
Täyte:
400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
2 tl makeaa paprikajauhetta
Suolaa ja mustapippuria
2 dl lihalientä
1 dl omenatäysmehua
 
Kastike:
3 dl maitoa
2,5 dl juustoraastetta
Hyppysellinen suolaa
Päälle tuoretta basilikaa


Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja laita ne leivinpaperille uunipellille, voitele oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Paahda munakoisoja 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota ne sitten uunista. Pieni sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä, lisää sitten jauheliha ja ruskista. Mausta, lisää olut, tomaattipyre ja lihaliemi ja hauduta seosta pienemmällä lämmöllä noin 15 minuuttia.
 
Öljyä uunivuoka ja lado sinne kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta, niin että aloitat ja lopetat munakoisoviipaleilla. Sekoita kastikkeen ainekset kasarissa ja kiehauta. Kaada uunivuokaan kaiken päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Koristele basilikalla ja tarjoa rapeakuorisen leivän kera.

Tein kasvissyöjälle oman pienemmän annoksen, johon lihan tilalle laitoin eiliseltä jääneen kasviskastikkeen.


Maire nukkuu kasvapesässään niin makeasti, että kateeksi käy.


tiistai 15. maaliskuuta 2022

Kasviskastike spaghetilla


Yksi perheen suokikkikasvisruoka on kermainen kastike spaghetille. Siihen tulee erillaisia värikkäitä kasviksia, tomaattimurskaa ja loraus kermaa. Syöjistä riippuu kannattaako kastikkeeseen lisätä valkosipulia tai chiliä. Valmiiseen kastikkeeseen sopii mieluisat yrtit, jotka kannattaa lisätä ihan viimmeiseksi. 
Tämän päiväiseen kastikkeeseen tuli kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaraastetta, sipulia, valkosipulia, maissia, minitomaatteja ja kevätsipulia.


Isolla pannulla tai kattilassa pilkotut kasvikset kuullotetaan voi-öljyseoksessa kypsymisjärjestyksessä. Minä kuullotin sipulit erikseen, koska halusin niistä kunnolla maut esiin.
Lisäsin tomaattimurskan ja kiehautin. Maustoin suolalla, mustapippurilla. Viimmeiseksi lorautin hiukan kermaa ja jälleen kiehautin.
Kasvikset ei kypsy ihan mössöksi, vaan ovat hyviä ja sopivan kypsiä. 

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Lilahtavat sämpylät (sis.suklaata)

Aina kun taikinaan tulee suklaata, niin ohjetta on syytä testata. Alla olevaa reseptiä nodattamalla syntyy pehmeitä ja mukavan värisiä sämpylöitä. Kauniin väri sämpylöihin antaa punajuuri, jonka ansioista sämpylät eivät kuivahda, vaikka kaikkia ei jaksaisi heti syödä.
Jos kotoa löytyy ylimääräistä suklaata, niin näitä kannattaa kokeilla.


Punajuurisämpylät

3 punajuurta
3 dl vettä
1/2 tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoa
9-10 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinäsekoitusta rouhittuna
50 g tumma suklaata rouhittuna
2 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
Punajuurisämpylät valmistuu näin

Kuori punajuuret ja raasta ne huenoksi raasteeksi. laita raaste ja siitä irtoava neste kulhoon.
Kuumenna mikrossa 5 minuuttia, kunnes raaste pehmenee. (minun punajuuret olivat kypsiä, niin en mikrottanut) Lisää kylmä vesi. Tarkista, että seos on sopivan lämpöistä ja liuta hiiva joukkoon.
Lisää suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. alusta vehnäjauhot taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät ja suklaarouhe
Peitä kulho liinalla ja akohota 45 minuuttia huoneenlämmössä.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo säpylöiksi.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.




perjantai 11. maaliskuuta 2022

Lohta ja kasviksia uunissa


Tänään oli toisen jääkaapin siivouspäivä ja täytyy sanoa, että "oli jo aikakin". Luulin, ettei varastoissa ole enää juuri mitään vihantaa, mutta näillähän me pärjätään pitkälle ensi viikkoon tai ainakin viikonlopun yli.
(Vai pärjätäänkö, meitä on sentään kahdeksan?)  


Aloitin hevivarastojen hävittämisen helpolla kasvissosekeitolla. Paistoin lisäksi hiukan henkilökohtaisia herkkujani, punajuuripihvejä. Niitä tarjoillaan vain silloin, kun lapset ovat pois.


Varastoissa on tietysti muutakin kuin kasviksia,
Päivälliseksi laitoin uuniin lohta ja kasviksia. Ensin hieroin lohen pintaan suolan, sitruunapippuria ja kalamaustetta. Seuraavaksi puristin appelsiinista mehut ja laitoin hedelmälihan ja fetajuustoa lohen päälle.
Uunissa 200 asteessa noin puuolituntia    
  

kalan kaveriksi laitoin uunikasviksia. Pellille tuli  perunaa, porkkanaa, paprikaa ja punasipulia. Valkosipulimurskan sekoitin öljyyn, jonka sekoitin kasvisten sekaan. Mausteena kasviksille oli vain suola ja mustapippuri.

Vihreään salaatiin laitoin tavallisen salaatin lisäksi, hunajameloonia, alfa~alfan ituja sekä tuorekurkkua. Punakaalisalaatti oli toisena. Siihen tuli hienoksi raastettua punakaalia ananasmurskaa sekä raejuustoa.
Punaista salaattia teen varmasti ihan pian lisää, mutta ensin pitää käydä heviostoksilla.
 

maanantai 28. helmikuuta 2022

lehtikaalikeitto

Syksyllä kuivasin lehtikaalia aika kasan ja nyt se pitäisi osata viisasti käyttää. Periaatteessa sitä voi murustella vaikka mihin, mutta ruokakunnan kriitikkojäsenet ei sitä hyväksy. Sämpylöihinkin joskus kuivia murusia lisäsin ja omaan suuhun se sopi hyvin, mutta pikkuteinit olivat äänekkäästi erimieltä. Sämpylät oli kuulemma homeessa.
Nyt tein keiton, joka maistui kaikille, (kerroin, että syövät pinaattikeittoa) 



Lehtikaalikeitto

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
4 dl kuivattua murusteltua lehtikaalia
1 kasvisliemikuutio
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Murenna kuiva lehtikaali pieneen vesitilkkaan hetkeksi turpoamaan.
Kuumenna voi-maitoseos kiehuvaksi ja lisää siihen liotetut lehtikaalit sekä kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen muutama minuutti ja suurusta keitto pieneen vesimäärään sekoitetulla vehnäjauholla. Vielä muutama minuutti kiehumista. Viimmeksi lisää suola ja kaikki ne mausteet, joita haliat käyyttää.
Keitosta tulee paksun samettista ja oikein hyvää.

Tammikuun piti olla tumppukuu, mutta siitä tuli korona kuu. Halusin opetella tekemään lapaseen intialaisen peukalon ja se onkin paljon parempi kuin mikään muu peukalosysteemi. Hiukan erillaisen näköinen, mutta istuu hyvin.  

sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Kurpitsakeitto


Kasvissosekeitto on yleisnimi monen makuisille keitoille. Nimihän kertoo vain ruuan muodon ja mallin, ei  oikeastaan mitään muuta. Meillä sosekeitto on yleensä otollista jääkaapin siivous ruokaa, jolloin mahdolliset unohtuneet pääsevät taas loistamaan. Jos perhe kaipaa ateriaan tuhtiutta tai paikalla on sekä taviksia että kasvissyöjiä voi keiton lisukkeena tarjoilla esim. paistettuja nakkipaloja tai pieniä mausteisia lihapullia, kananmunien ja raejuuson lisäksi. Niidenkin, jotka eivät sosekeitoista niin pidä on helpompi totutella outoon makuun, kun saavat itse koota annoksensa. Ainakin lapsilla tämä toimii.
 
Tämän keiton idea ja tekemisen tarve syntyi yhdestä jääkaappiin unohtuneesta myskikurpitsasta.
Ohje muotoutui sitä mukaa mitä muuta kotoa löytyi.

Ensin laitettiin paloiteltu kurpitsa kiehumaan ja sitten etsittiin jääkaapista höystöainekset. Netissä on paljon hienoja ohjeita, mutta nyt kokeilin kokata näin.


Kiehuvan kurpitsan sekaan lisättiin bataattia ja porkkanaa sekä sipulia.
Hetken kuluttua vielä omenaa. Hapan omena sopii tähän oikein hyvin.
Keitto maustettiin valkosipulilla, inkiväärillä, mustapippurilla ja suolalla.
Soseutuksen jälkeen lorautettiin kermaa, jonka jälkeen keitto vielä kiehautettiin. 


Joskus ennenkin olen käyttänyt omenaa keitoissa, edellisen kerran bataatin kanssa, ja hyvää oli sekin. Tämä annos meni omaan suuhun.