maanantai 18. lokakuuta 2021

Herkulliset kanan paistileikkeet uunissa

 Jess! Kerrankin ruoka, josta kaikki pitävät (paitsi mummu,joka ei milloinkaan pidä kanasta). Paistileike on kanan rasvaisin osa, josta pitkään kypsentämällä saa todella herkullista tarjottavaa. Tämä vuokaruoka kestää myös sen, jos se joutuu odottamaan syöjiä. Idean tähän ruokaan löysin Mimmin-blogista nimellä "sipulinen broilerivuoka".

Kanan paistileikkeet uunissa

450g kanan paistileikkeitä

rasvaa lihojen paistamiseen

suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria, sipulijauhetta

2 sipulia (tai enemmän)

Iso pala kesäkurpitsaa

pala mukulaselleriä

paketti fetajuustoa

2dl kaurakermaa


Leikkaa paistileikkeet puoliksi ja mausta molemmin puolin. Sillä aikaa kun liha imee makua pilko käyttämäsi vihannekset. Paista lihat kuumalla pannulla runsaassa voissa kauniiksi molemmin puolin ja laita ne sitten laakeaan vuokaan. Pannuun jääneessä voi-mausteessa pikapaista kasvikset ja lisää ne lihojen päälle. Murustele vielä fetajuusto ja ihan viimmeiseksi lisää kaurakerma.
Kypsennä ruokaa noin 200 asteisessa uunissa vähintään 30 minuuttia.

Tällainen annos lähti mummulaan.(koira sai lihat)






sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Pitsakastike

 Täällä tuoksuu vahvasti tomaatti ja valkosipuli



Pitsakastike noin 2-3 litraa

1 litra kirsikkatomaatteja (isot paloina)
2 prk (yht. 1kg) tomaattimurskaa
1 tuubi (140g) tomaattipyrettä
1/2dl oliiviöljyä
1/2dl fariinisokeria
2tl suolaa
1-2tl mustapippuria (tai mitä tahansa pippuria)
1 kokonainen valkosipuli
basilikaa
timjamia
oreganoa

Kuori valkosipulinkynnet, pilko tomaatit, riivi yrteistä lehdet ja mittaa muut aineet kattilaan. Keitä aineksia hetki kasaan, näin maut heräävät ja mahdollinen liika neste haihtuu pois. Soseuta kastike sileäksi ja anna vielä hetken pulpahdella.


Tässä olisi vielä hommia.

Gluteeniton sämpyläjauhoseos


Kauppareissulla löysin uuden mielenkiintoisen tuotteen ja nyt kun gluteenittomuudelle on tarvetta ajattelin heti kokeilla. Joskus ostan kokeiluun uusia "elämän helppoutta" lupaavia tuotteita. Toisinaan ilahdun- toisinaan en. Oikeasti odotin vähän enemmän, mutta kyllä nämä syötyä tuli, varsinkaan kun gluteenittomalla lapsella ei niin kauheasti valinnanvaraa ollut.


Nopeasti ja helposti sämpylät valmistui. Pussin kyljessä oli selkeät ohjeet, eli lukutaito riitti.

Jos näitä sämpylöitä verrataan muihin gluteenittomiin sämpylöihin, niin juu, siinä vertailussa ihan hyviä olivat.

perjantai 15. lokakuuta 2021

Tomaattinen broilerikastike ja raivausinnostusta

 Olen vihdoinkin aloittanut virallisen kodinraivauksen. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on suunnitellut puolivuotta kestävän raivauskurssin, jossa tiettyjen ohjeiden mukaan käydään puolessa vuodessa läpi kodin jokainen esine. Hirmuraivaustakin täällä olisi tarjolla. Talon ullakko sekä ulkorakennukset ovat niin täynnä meidän omia sekä menneiden sukupolvien tärkeitä tavaroita, että hiki tulee ajatuksestakin.

Ensimmäiseksi kurssilla käytiin läpi tulevien raivahdusten oikea lajittelu ja  loppusijoituspaikat, kierrätys ja muut. Seuraavaksi inventoitiin siivousvälineet ja aineet sekä löydettiin niille käytännölliset säilytyspaikat. Täällä on kuulkaa nyt mopit ja mikrokuituliinat ojennuksessa.

Raivaus koskee tietysti ajallaan myös keittiötä. Ruokaostoksissa aloitan laihdutuskuurin nyt heti ja katson kuinka kauan pärjätään sillä mitä varastoista löytyy. Tässä viimmeinen holtiton ostosreissu.

Ruokaraivauksen aloitin tietysti jääkaapista.Ensimmäinen raivattava oli maustamattomat broilerinfileet, joista tein päivän aterian. Filesuikaleidein lisäksi laitoin kastikkeeseen porkkanaraastetta, ananasta, mukulaselleriä, sipuleja, tomaattia ja pienen palan Koskenlaskijaa. Liemeksi veden lisäksi tuli pippurinen kaurakerma. Suomalaisena viljelijänä olen uskollinen oikealle lehmänkermalle, mutta tämän kauratuotteen otin kokeiluun ja ihan hyvin se tässä toimi, en toki sitä epäillytkään.    


Seuraavia oman maan tomaatteja saa odottaa ainakin maagiset yhdeksän kuukautta.

Kaurainen marjapiirakka glut.

Kaurainen mustaherukka-vedelmapiirakka glut.
26-28 cm:n piirakkavuokaan

Piirakkapohja

1dl voita
1,5dl sokeria
1 kananmunaa
1,5dl glut. kaurajauho
1 tl leivinjauhe
1,5 tl vaniljasokeri
3,5 dl glut.kaurahiutaleita

Vatkaa voi,sokeri ja kananmuna. Yhdistä kuivat aineet (jossa 3dl kaurahiutaleita) ja lisää taikinaan. Sekoita sen verran, etta ainekset sekoittuvat.
Kaada taikina piirasvuoan pohjalle, ripottele pinnalle loput kaurahiutaleet. Painele taikina sormin vuoan pohjella ja reunoille.

Täyte:
herukoita ja vadelmia
2rkl perunajauhoja jäisten marjojen sekaan
1prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata rasva ja sekoita rasvasula sokerin kanssa. Lisää sekaan kananmuna ja maito, vatkaa hetki. Yhdista jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää hiutaleseos taikinaan ja sekoita hetken ahkerasti. anna taikinan levätä 10min., jotta kaurahiutaleet saavat turvota.
2. Voitele vuoka. Kaada pohjataikinavuokaan ja painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
3. Levitä täytteet. laitoin sipaisun aroniahilloa, jonka päälle marjat. Sekoita kulhossa kermaviili päällinen ja levitä se kaiken päälle.
4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 35-40 minuuttia.

torstai 14. lokakuuta 2021

Muruinen omenapiirakka

 Jälleen tarjolla lempileivonnaista eli omenapiirakkaa (ja jäätelöä). Nämä piirakat tein gluteenittomina hirvimetsälle tulevaa poikaa ilahduttamaan (tai lohduksi, jos kaatoja ei tule). Ohje on Kinuskikissan varastoista osiosta helpota ja nopeat, mutta herkulliset.

Pohja

200 voita (tai maidotonta margariinia)

1/2 dl sokeria

dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

tl leivinjauhetta

tl vaniljasokeria

3/4 dl kevytmaitoa (tai kaura-/riisimaitoa)

muna (tai 1 prk vauvojen hedelmäsosetta)

Täyte

omenaa

kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai -jäätelöä


Sulata voi. Sekoita voisulaan sokeri ja jauhot. Erota taikinasta reilu desi pinnalle ripoteltavaksi kuorrutteeksi.

Sekoita lopun taikinan joukkoon leivinjauhe, vaniljasokeri, maito ja muna.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (n.24cm9. Taikina on löysää, joten sitä ei ole tarkoitus nostaa reunoille.

Kuori omenat ja poista omenakodat. Leikkaa omeat sopiviksi paloiksi, vaikka viipaleiksi ja asettele ne taikinan päälle.

Ripottele pinnalle aneli ja muruseos.

Paista 200 asteessa n.30 minuuttia.




keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Pataleipä

 Muutamia kertoja olen tehnyt ihanaa pataleipää ja nyt ihmettelen, että miksi vain muutaman kerran. Jos leipää käyttää, niin tämä jos mikä on helppo, nopea ja edullinen herkku. Sisus on pehmeä, kuori ihanan rapsakka ja maku ylen miellyttävä.

Pataleipä

  • 4 dl vehnäjauhoja
  •  3dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja
  • 1-1,5 tlsuolaa
  • 1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3,5dl vettä
  • Lisäksi rypsiöljyä tai voita padan voitelemiseen

  • Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
  • Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  • Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

  • Toisena päivänä kokeilin pataleipää puolukoilla. Tämä leipä ei jostain syystä onnistunut
  • tai sitten ei vain muuten ollut meidän mieleen. Pataleivän puolukkaversio ei päässyt meillä jatkoon, muuta jos vaihtaisi puolukat kuivattuun karpaloon.... 

maanantai 4. lokakuuta 2021

Riisi-ohra-nakittoa lounaaksi

Tänään jotain kätevää ja nopeaa lounaaksi. Näin maanantaisin iskee siivousinto ja silloin teen helppoa lounasta ja käytäv viikonlopultä jääneet jämät. Itse jättäisin koko lounaan väliin ja kuittaisin sen vain kahvilla, mutta ruokittavat ovat hyvin lounasorjentuneita. Kotirauhan vuoksi on pakko tehdä jotain oikeaa. 


Keitin lihaliemessä riisi-ohraa, jonka höystin kasviksilla ja maustoin. Erikseen paistoin nakit, mutta tarjoilin ne kaikki yhdessä. Hyvää oli ja mukavaa vaihtelua perunaruokiin.

Riisi-Ohra-nakitto

400g laadukkaista nakkeja
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
3 isohkoa porkkanaa
hiukan parsakaalia
hiukan kukkakaalia
1rkl rypsiöljyä
1,5dl riisi-ohrasuurimoita
5dl vettä
1/2 pkt sulatejuustoa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
tuoretta persiljaa
2rkl sitruunamehua

perjantai 1. lokakuuta 2021

Viimmeisten omenoiden piirakka

Viimmeisten omenoiden piirakka

8dl vehnäjauhoja

3dl sokeria

1tl kukkuralleen kardemummaa

3tl leivinjauhetta

(ripaus suolaa)

4,5dl maitoa

2 iso kananmunaa

200g voita sulatettuna

Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet kulhossa sekaisin. Toisessa kulhossa sekoita nestemäiset aineet keskenään. Lisää nesteet heti kuiviin aineisiin ja sekoita heti taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti.

Taikinan päälle:

Lemon Curdilla maustettua omenasosetta tasaisesti.

Noin litra pilkottuja omenanpaloja, joihin sekoitin fariinisokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Levitä omenanapalat soseen päälle.

Muruseos:

1dl vehnäjauhoja

1-1,5dl mantelijauhetta

noin 1dl sokeria

75g voita

Nypi päällisen aineet sekaisin ja ripottele tai levitä piirakan päälle.

Paista uunin keskitasolla alle 200 asteessa 30-40 minuuttia.


Omenat on poimittu

Tomaatinen broilervuoka

Kasvihuoneen talviunille siirtymistä valmistellaan, mutta vielä jotain keittiöön tuotavaa oli. Öisin on puhallin yrittänyt pitää kylmän muovien ulkopuolella, mutta nyt senkin aika on ohi. Viimmeistä vesimelonia oli pakkanen puraissut ja se oli syöntikelvoton, mutta muuta hyvää sieltä vielä löytyi. Kirsikkatomaatteja oli kypsynyt yllättävän paljon ja kesäkurpitsojakin muutama.


Tämän päivän ruuaksi suunnittelin jotain broilerista ja Valion sivuilta löysin kiinnostavan broilericurryn. Suunnilleen ohjeen mukaan sen tein, mutta lisäsin vuokaan paljon kesäkurpitsaa sekä tomaatteja.  


Tomaattinen Broilericyrry

voita paistamiseen

1,5 kg broilerfilettä

3 sipulia

3 tl gram masala-mausteseosta

3tl juustokuminaa

3tl inkivääriä

3tl kurkumaa

3tl chilihiutaleita

1,5ti kardemummaa

3prk tomaattimurskaa

(Laitoin 1prk murskaa ja 6 isoa tomaaattia blenderin kautta)

3 prk ranskankermaa

Pienistä broileri sopiviksi paloiksi (valmiit fileetkin käy) ja paista pannulla. Siirrä lihat uunivuokaan. Kuullottele samalla pannulla mausteet ja sipuli ja lisää nekin vuokaan tomaattimurskan kanssa. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 20 minuuttia, jonka jälkeen lisää ranskankerma ja tomaatit päälle. Anna kypsyä uunissa vielä hetken, älä anna kiehua.

Tarjoile keitetyn riisin tai ohran kanssa.

Paras soijarouhe-makaronilaatikko

Meidän uusi lemppari makaronilaatikko. 

Soijarouhe-makaronilaatikko

1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
4dl soijarouhetta
600g pastaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita/öljyä paistamiseen
lisäsin kasviksia: kesäkurpitsaa, papsikan ja tomaatteja
2 rkl mausteseosta/ minä laitoin 1dl tomaatti-paprikakastiketta
1,2dl maitoa
4 munaa
juustoraastetta päälle

Soijarouhe-makaronilaatikko valmistetaan näin:

  1. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä soijarouhetta liemessä noin 5 minuuttia.
  2. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
  3. Hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla. Paista sipuleita ja valutettua soijarouhetta hetki. Lisää sekään myös mahdolliset kasvikset saamaan mausteista makua. Mausta.
  4. Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon, ja kumoa seos kevyesti voideltuun uunivuokaan.
  5. Sekoita maitoon munat ja kaada makaroniseoksen päälle. Ripottele makaronilaatikon pinnalle juustoraaste.
  6. Paista soijarouhe-makaronilaatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Parsakaalipihvit

Kotoilevia etäopiskelijoita oli lounaalla, niin täytyi vähän panostaa. Lämmitetty eilinen soijamakaroonilaatikko ei kovin suurelta panostukselta kuulosta, mutta pihvit parsakaalista oli se juttu. Koskaan ennen en ole näitä syönyt, saati tehnyt, mutta olivat todella maistuvaisia. Hiukan liian kauan annoin pihvien olla uunissa, mutta saivatpahan kunnolla paistua
Pöydässä oli pihvien lisäksi kasvishöystö porkkanasta, kesäkurpitsasta, palsternakasta ja sipulista. Lisäksi höystöjen höystö, eli paistettua halloumjuustoa.
 



Parsakaalipihvit

3–4 kokonaista parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl maizena-maissitärkkelystä
  • 1 tl suolaa
  • 2 maustemitallista mustapippuria
  • voita tai mielestäsi öljyä paistamiseen

Tee näin:

  1. Huuhtele parsakaalit.
  2. Leikkaa varresta kova alaosa pois. Leikkaa parsakaalit pieniksi paloiksi.
  3. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  4. Kuori valkosipulinkynsi.
  5. Hienonna siemenet karkeaksi tehosekoittimessa.
  6. Laita sitten loputkin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi.
  7. Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia ja muotoile se sitten pihveiksi.
  8. Paista parsakaalipihvejä voissa tai öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.

keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Punajuurilaatikko

Punajuuri, kuinka vain valmistettuna on herkkua, suoranaista superruokaa. Tämän punajuurilaatikon ohjeen löysin kun etsin jotain viisasta käyttöä perunasuuromoille. Sain joku aika sitten suurimoita useamman laatikollisen ja nyt etsin mihin muuhun niitä voisi käyttää kuin vain puuroon. 

Googlettamalla löysin sivuston, jossa oli paljon ohjeita perunasuurimoille. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi Punajuurilaatikko. Tähän viereen sopisi hyvin paistettu liha tai kala


Punajuurilaatikko

750g punajuuria (8 kpl)
1,5dl perunasuurimoita (Helmi)
100g sipulia (1kpl)
1,5 dl sinihomejuustoa
0,5tl jauhettua mustapippuria
1tl timjamia

Liemi:
3dl kermaa
1dl vettä
1tl suolaa (herbamarea)


Kuori punajuureta ja sipuli. Suoikaloi punajuuret ohuiksi suikaleiksi yleiskoneellaja hienonna sipuli.
Sekoita kaikki aineet, paitsi liemi, yhteen kulhossa
Valmista liemi.
Siirrä seos vuokaan ja kaada liemi päälle.
Paista 175 asteessa 1.5-2 tuntia. Peitä vuoka loppuvaiheessa alumiinifoliolla, jos pinta tummuu liikaa.


Kasvisruokapäivän herkku