perjantai 15. lokakuuta 2021

Tomaattinen broilerikastike ja raivausinnostusta

 Olen vihdoinkin aloittanut virallisen kodinraivauksen. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on suunnitellut puolivuotta kestävän raivauskurssin, jossa tiettyjen ohjeiden mukaan käydään puolessa vuodessa läpi kodin jokainen esine. Hirmuraivaustakin täällä olisi tarjolla. Talon ullakko sekä ulkorakennukset ovat niin täynnä meidän omia sekä menneiden sukupolvien tärkeitä tavaroita, että hiki tulee ajatuksestakin.

Ensimmäiseksi kurssilla käytiin läpi tulevien raivahdusten oikea lajittelu ja  loppusijoituspaikat, kierrätys ja muut. Seuraavaksi inventoitiin siivousvälineet ja aineet sekä löydettiin niille käytännölliset säilytyspaikat. Täällä on kuulkaa nyt mopit ja mikrokuituliinat ojennuksessa.

Raivaus koskee tietysti ajallaan myös keittiötä. Ruokaostoksissa aloitan laihdutuskuurin nyt heti ja katson kuinka kauan pärjätään sillä mitä varastoista löytyy. Tässä viimmeinen holtiton ostosreissu.

Ruokaraivauksen aloitin tietysti jääkaapista.Ensimmäinen raivattava oli maustamattomat broilerinfileet, joista tein päivän aterian. Filesuikaleidein lisäksi laitoin kastikkeeseen porkkanaraastetta, ananasta, mukulaselleriä, sipuleja, tomaattia ja pienen palan Koskenlaskijaa. Liemeksi veden lisäksi tuli pippurinen kaurakerma. Suomalaisena viljelijänä olen uskollinen oikealle lehmänkermalle, mutta tämän kauratuotteen otin kokeiluun ja ihan hyvin se tässä toimi, en toki sitä epäillytkään.    


Seuraavia oman maan tomaatteja saa odottaa ainakin maagiset yhdeksän kuukautta.

Kaurainen marjapiirakka glut.

Kaurainen mustaherukka-vedelmapiirakka glut.
26-28 cm:n piirakkavuokaan

Piirakkapohja

1dl voita
1,5dl sokeria
1 kananmunaa
1,5dl glut. kaurajauho
1 tl leivinjauhe
1,5 tl vaniljasokeri
3,5 dl glut.kaurahiutaleita

Vatkaa voi,sokeri ja kananmuna. Yhdistä kuivat aineet (jossa 3dl kaurahiutaleita) ja lisää taikinaan. Sekoita sen verran, etta ainekset sekoittuvat.
Kaada taikina piirasvuoan pohjalle, ripottele pinnalle loput kaurahiutaleet. Painele taikina sormin vuoan pohjella ja reunoille.

Täyte:
herukoita ja vadelmia
2rkl perunajauhoja jäisten marjojen sekaan
1prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata rasva ja sekoita rasvasula sokerin kanssa. Lisää sekaan kananmuna ja maito, vatkaa hetki. Yhdista jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää hiutaleseos taikinaan ja sekoita hetken ahkerasti. anna taikinan levätä 10min., jotta kaurahiutaleet saavat turvota.
2. Voitele vuoka. Kaada pohjataikinavuokaan ja painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
3. Levitä täytteet. laitoin sipaisun aroniahilloa, jonka päälle marjat. Sekoita kulhossa kermaviili päällinen ja levitä se kaiken päälle.
4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 35-40 minuuttia.

torstai 14. lokakuuta 2021

Muruinen omenapiirakka

 Jälleen tarjolla lempileivonnaista eli omenapiirakkaa (ja jäätelöä). Nämä piirakat tein gluteenittomina hirvimetsälle tulevaa poikaa ilahduttamaan (tai lohduksi, jos kaatoja ei tule). Ohje on Kinuskikissan varastoista osiosta helpota ja nopeat, mutta herkulliset.

Pohja

200 voita (tai maidotonta margariinia)

1/2 dl sokeria

dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

tl leivinjauhetta

tl vaniljasokeria

3/4 dl kevytmaitoa (tai kaura-/riisimaitoa)

muna (tai 1 prk vauvojen hedelmäsosetta)

Täyte

omenaa

kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai -jäätelöä


Sulata voi. Sekoita voisulaan sokeri ja jauhot. Erota taikinasta reilu desi pinnalle ripoteltavaksi kuorrutteeksi.

Sekoita lopun taikinan joukkoon leivinjauhe, vaniljasokeri, maito ja muna.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (n.24cm9. Taikina on löysää, joten sitä ei ole tarkoitus nostaa reunoille.

Kuori omenat ja poista omenakodat. Leikkaa omeat sopiviksi paloiksi, vaikka viipaleiksi ja asettele ne taikinan päälle.

Ripottele pinnalle aneli ja muruseos.

Paista 200 asteessa n.30 minuuttia.




keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Pataleipä

 Muutamia kertoja olen tehnyt ihanaa pataleipää ja nyt ihmettelen, että miksi vain muutaman kerran. Jos leipää käyttää, niin tämä jos mikä on helppo, nopea ja edullinen herkku. Sisus on pehmeä, kuori ihanan rapsakka ja maku ylen miellyttävä.

Pataleipä

  • 4 dl vehnäjauhoja
  •  3dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja
  • 1-1,5 tlsuolaa
  • 1 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3,5dl vettä
  • Lisäksi rypsiöljyä tai voita padan voitelemiseen

  • Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
  • Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  • Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

  • Toisena päivänä kokeilin pataleipää puolukoilla. Tämä leipä ei jostain syystä onnistunut
  • tai sitten ei vain muuten ollut meidän mieleen. Pataleivän puolukkaversio ei päässyt meillä jatkoon, muuta jos vaihtaisi puolukat kuivattuun karpaloon.... 

maanantai 4. lokakuuta 2021

Riisi-ohra-nakittoa lounaaksi

Tänään jotain kätevää ja nopeaa lounaaksi. Näin maanantaisin iskee siivousinto ja silloin teen helppoa lounasta ja käytäv viikonlopultä jääneet jämät. Itse jättäisin koko lounaan väliin ja kuittaisin sen vain kahvilla, mutta ruokittavat ovat hyvin lounasorjentuneita. Kotirauhan vuoksi on pakko tehdä jotain oikeaa. 


Keitin lihaliemessä riisi-ohraa, jonka höystin kasviksilla ja maustoin. Erikseen paistoin nakit, mutta tarjoilin ne kaikki yhdessä. Hyvää oli ja mukavaa vaihtelua perunaruokiin.

Riisi-Ohra-nakitto

400g laadukkaista nakkeja
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
3 isohkoa porkkanaa
hiukan parsakaalia
hiukan kukkakaalia
1rkl rypsiöljyä
1,5dl riisi-ohrasuurimoita
5dl vettä
1/2 pkt sulatejuustoa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
tuoretta persiljaa
2rkl sitruunamehua

perjantai 1. lokakuuta 2021

Viimmeisten omenoiden piirakka

Viimmeisten omenoiden piirakka

8dl vehnäjauhoja

3dl sokeria

1tl kukkuralleen kardemummaa

3tl leivinjauhetta

(ripaus suolaa)

4,5dl maitoa

2 iso kananmunaa

200g voita sulatettuna

Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet kulhossa sekaisin. Toisessa kulhossa sekoita nestemäiset aineet keskenään. Lisää nesteet heti kuiviin aineisiin ja sekoita heti taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti.

Taikinan päälle:

Lemon Curdilla maustettua omenasosetta tasaisesti.

Noin litra pilkottuja omenanpaloja, joihin sekoitin fariinisokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Levitä omenanapalat soseen päälle.

Muruseos:

1dl vehnäjauhoja

1-1,5dl mantelijauhetta

noin 1dl sokeria

75g voita

Nypi päällisen aineet sekaisin ja ripottele tai levitä piirakan päälle.

Paista uunin keskitasolla alle 200 asteessa 30-40 minuuttia.


Omenat on poimittu

Tomaatinen broilervuoka

Kasvihuoneen talviunille siirtymistä valmistellaan, mutta vielä jotain keittiöön tuotavaa oli. Öisin on puhallin yrittänyt pitää kylmän muovien ulkopuolella, mutta nyt senkin aika on ohi. Viimmeistä vesimelonia oli pakkanen puraissut ja se oli syöntikelvoton, mutta muuta hyvää sieltä vielä löytyi. Kirsikkatomaatteja oli kypsynyt yllättävän paljon ja kesäkurpitsojakin muutama.


Tämän päivän ruuaksi suunnittelin jotain broilerista ja Valion sivuilta löysin kiinnostavan broilericurryn. Suunnilleen ohjeen mukaan sen tein, mutta lisäsin vuokaan paljon kesäkurpitsaa sekä tomaatteja.  


Tomaattinen Broilericyrry

voita paistamiseen

1,5 kg broilerfilettä

3 sipulia

3 tl gram masala-mausteseosta

3tl juustokuminaa

3tl inkivääriä

3tl kurkumaa

3tl chilihiutaleita

1,5ti kardemummaa

3prk tomaattimurskaa

(Laitoin 1prk murskaa ja 6 isoa tomaaattia blenderin kautta)

3 prk ranskankermaa

Pienistä broileri sopiviksi paloiksi (valmiit fileetkin käy) ja paista pannulla. Siirrä lihat uunivuokaan. Kuullottele samalla pannulla mausteet ja sipuli ja lisää nekin vuokaan tomaattimurskan kanssa. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 20 minuuttia, jonka jälkeen lisää ranskankerma ja tomaatit päälle. Anna kypsyä uunissa vielä hetken, älä anna kiehua.

Tarjoile keitetyn riisin tai ohran kanssa.

Paras soijarouhe-makaronilaatikko

Meidän uusi lemppari makaronilaatikko. 

Soijarouhe-makaronilaatikko

1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
4dl soijarouhetta
600g pastaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita/öljyä paistamiseen
lisäsin kasviksia: kesäkurpitsaa, papsikan ja tomaatteja
2 rkl mausteseosta/ minä laitoin 1dl tomaatti-paprikakastiketta
1,2dl maitoa
4 munaa
juustoraastetta päälle

Soijarouhe-makaronilaatikko valmistetaan näin:

  1. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä soijarouhetta liemessä noin 5 minuuttia.
  2. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
  3. Hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla. Paista sipuleita ja valutettua soijarouhetta hetki. Lisää sekään myös mahdolliset kasvikset saamaan mausteista makua. Mausta.
  4. Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon, ja kumoa seos kevyesti voideltuun uunivuokaan.
  5. Sekoita maitoon munat ja kaada makaroniseoksen päälle. Ripottele makaronilaatikon pinnalle juustoraaste.
  6. Paista soijarouhe-makaronilaatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Parsakaalipihvit

Kotoilevia etäopiskelijoita oli lounaalla, niin täytyi vähän panostaa. Lämmitetty eilinen soijamakaroonilaatikko ei kovin suurelta panostukselta kuulosta, mutta pihvit parsakaalista oli se juttu. Koskaan ennen en ole näitä syönyt, saati tehnyt, mutta olivat todella maistuvaisia. Hiukan liian kauan annoin pihvien olla uunissa, mutta saivatpahan kunnolla paistua
Pöydässä oli pihvien lisäksi kasvishöystö porkkanasta, kesäkurpitsasta, palsternakasta ja sipulista. Lisäksi höystöjen höystö, eli paistettua halloumjuustoa.
 



Parsakaalipihvit

3–4 kokonaista parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl maizena-maissitärkkelystä
  • 1 tl suolaa
  • 2 maustemitallista mustapippuria
  • voita tai mielestäsi öljyä paistamiseen

Tee näin:

  1. Huuhtele parsakaalit.
  2. Leikkaa varresta kova alaosa pois. Leikkaa parsakaalit pieniksi paloiksi.
  3. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  4. Kuori valkosipulinkynsi.
  5. Hienonna siemenet karkeaksi tehosekoittimessa.
  6. Laita sitten loputkin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi.
  7. Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia ja muotoile se sitten pihveiksi.
  8. Paista parsakaalipihvejä voissa tai öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.

keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Punajuurilaatikko

Punajuuri, kuinka vain valmistettuna on herkkua, suoranaista superruokaa. Tämän punajuurilaatikon ohjeen löysin kun etsin jotain viisasta käyttöä perunasuuromoille. Sain joku aika sitten suurimoita useamman laatikollisen ja nyt etsin mihin muuhun niitä voisi käyttää kuin vain puuroon. 

Googlettamalla löysin sivuston, jossa oli paljon ohjeita perunasuurimoille. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi Punajuurilaatikko. Tähän viereen sopisi hyvin paistettu liha tai kala


Punajuurilaatikko

750g punajuuria (8 kpl)
1,5dl perunasuurimoita (Helmi)
100g sipulia (1kpl)
1,5 dl sinihomejuustoa
0,5tl jauhettua mustapippuria
1tl timjamia

Liemi:
3dl kermaa
1dl vettä
1tl suolaa (herbamarea)


Kuori punajuureta ja sipuli. Suoikaloi punajuuret ohuiksi suikaleiksi yleiskoneellaja hienonna sipuli.
Sekoita kaikki aineet, paitsi liemi, yhteen kulhossa
Valmista liemi.
Siirrä seos vuokaan ja kaada liemi päälle.
Paista 175 asteessa 1.5-2 tuntia. Peitä vuoka loppuvaiheessa alumiinifoliolla, jos pinta tummuu liikaa.


Kasvisruokapäivän herkku



tiistai 21. syyskuuta 2021

Marjaisa piirakka

Marjapiirakoiden ohjeita on täällä tallessa jo monta, mutta aina vaan etsin uusia ja parempia. Tai ei ehkä parempia, mutta erilaisia ja herkullisen näköisiä. Taas löytyi yksi sellainen ja tätä tulen leipomaan vastakin.
Laitoin piirakan päälle rahkaa ja sitruunarahkaa, joka ei ollut paras valinta. Sitruunan maku, vaikka hyvää on, on liian vahva marjojen kanssa. 


Pellillinen piirakkaa

4 munaa

4dl sokeria

...1. vatkaa vaahdoksi...

2dl kermaa

2 dl maitoa

2 dl sulatettua voita

...2. yhdistetään...

7dl vehnäjauhoja

5tl leivinjauhetta

...3. yhdistetään...

Lisää kuivia-aineita ja nesteitä viprotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle haluamiasi marjoja tai hedelmiä. Voit paistaa piirakan näinkin, mutta halutessasi voit laittaa päälle

2 prk kermaviiliä tai 2 prk maitorahkaa

2 munaa

1/2-1dl sokeria

Sekoita keskenään ja lusikoi piirakan päälle.

Paista keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia, jos laitat rahkaa tai kermaviiliä paista hiukan kauemmin.

Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit ja viikon ruokalista

Viimmeisiä viedään...siis tuodaan ja syödään. Kohta on kaikki siivottava pois ja päästettävä kasvihuone talviunille. 

Kesäkurpitsaa tulee kasvihuoneesta vieläkin niin paljon, että työstä käy sen syöminen. Jotain hilloakin siitä yritin, mutta kompostiin meni koko satsi. Niin oli epämääräinen kokemus. Ensi keväänä muistan, että kaksi tainta tälle porukalle on riittävästi, jos yhtä satoisia ovat.

Yksi parhaista kesäkurpitsan piilotuspaikoista on erillaiset murekkeet ja pihvit sekä tietysti keitot. Niitä onkin nyt tullut usein tehtyä. Tässä eilinen vatsantäyte. 

Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit

500g jauhelihaa
250g kesäkurpitsaa raasteena (kannattaa puristelle ja valutella)
200g maustettua tuorejuustoa (tässä aurinkokuivattu tomaatti)
2 kananmunaa
1 sipuli
(n. 1dl paprika-tomaattikastiketta) 
1,5 dl korppujauhoja
1tl suolaa
mustapippuria
öljyä/voita paistamiseen


Tämä viikon alustava suunnitelma:

Maanantai: ruokaisa salaatti......mansikkarahka....kesäkurpitsa-jauhelihapihvi

Tiistai: tomaattinen kesäkeitto....rahkaletut.....punajuurilaatikko, pihvinloput

Keskiviikko: kesäkeitto......helmipuuroa........jauhelohipihvit

Torstai: muussilaatikko......rahkaletut......lammasmakkarakeitto

Perjantai: eilinen keitto......lämpimät leivät......täytetyt tomaatit

Lauantai: mifukastike, kaurapasta.....herkut...tortillat

Sunnuntai: lihapata......pitsapannari......riisipuuro ja kiisseli




maanantai 20. syyskuuta 2021

Mustikka-puolukkapiirakka mascarponetäytteellä

Jälleen piirakka. Luulisi, että olen jo oppinut piirakoiden salat, mutta ei, tarvitsen aina selkokielisen reseptin. Ja onnekseni on ihmisiä, jotka ilmaiseksi ja ilolla jakavat hyviksi maistelemiaan ohjeita. Kiitos ja niiaus! Ilo on kokonaan minun puolellani.

Tämän piirakan ohje löytyi Mimmin keittiö-blogista. Ohje on alunperin ajateltu puolukalle ja rahkalle, vaihdoin ne mustikka-puolukkaan ja masckarponeen.
Hyvää tuli. Tehkää tekin. 


Pyöreä marjapiirakka

Pohja:
100g voitaa
1 dl sokeria
1 iso kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoa
1 dl ruisjauhoa (tai muuta tummempaa)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4-5 dl marjoja (jos käytät pakastemarjoja, laita ne jäisinä)

Marjojen päälle:
200g masgarponejuustoa
1prk mietoa rahkaa
0,5dl kermaa
2 isoa kananmunaa
noin 0,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Ensin pohja: Vaahdota pehmeä sokeri ja voi vaahdiksi. Lisää kananmunat ja kuivat aineetja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele voideltuun piirakkavuokaan (laitoin korppujauhoa).
Levitä marjat taaiseksi raakan pohjan päälle. Pakastemarjoihin voi sekoittaa huikan perunajauhoja.
sekoita kaikki täyteainekset sekaisin. Maistele ja löydä makusi mukainen seos. Kaada täyte piirakkavuokaan marjojsen päälle.
Paista vähän alle 200 asteessa, uunin alaosassa 25-35 minuuttia. Seuraile piirakan paistumiseta ettei käy kuten minulle ja tule liian tummaksi, Ensikerralla olen tarkempi.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista ja jos jätain jää, niin säilytä se kylmässä.

En malttanut odottaa jäähtymistä, vaan lämpimänä leikkasin palan. Jäähtyneenä olisi tullut kauniimpi kuva.