maanantai 4. lokakuuta 2021
Riisi-ohra-nakittoa lounaaksi
perjantai 1. lokakuuta 2021
Viimmeisten omenoiden piirakka
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl kukkuralleen kardemummaa
3tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa)
4,5dl maitoa
2 iso kananmunaa
200g voita sulatettuna
Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet kulhossa sekaisin. Toisessa kulhossa sekoita nestemäiset aineet keskenään. Lisää nesteet heti kuiviin aineisiin ja sekoita heti taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tasaisesti.
Taikinan päälle:
Lemon Curdilla maustettua omenasosetta tasaisesti.
Noin litra pilkottuja omenanpaloja, joihin sekoitin fariinisokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Levitä omenanapalat soseen päälle.
Muruseos:
1dl vehnäjauhoja
1-1,5dl mantelijauhetta
noin 1dl sokeria
75g voita
Nypi päällisen aineet sekaisin ja ripottele tai levitä piirakan päälle.
Paista uunin keskitasolla alle 200 asteessa 30-40 minuuttia.
Omenat on poimittu
Tomaatinen broilervuoka
Tomaattinen Broilericyrry
voita paistamiseen
1,5 kg broilerfilettä
3 sipulia
3 tl gram masala-mausteseosta
3tl juustokuminaa
3tl inkivääriä
3tl kurkumaa
3tl chilihiutaleita
1,5ti kardemummaa
3prk tomaattimurskaa
(Laitoin 1prk murskaa ja 6 isoa tomaaattia blenderin kautta)
3 prk ranskankermaa
Pienistä broileri sopiviksi paloiksi (valmiit fileetkin käy) ja paista pannulla. Siirrä lihat uunivuokaan. Kuullottele samalla pannulla mausteet ja sipuli ja lisää nekin vuokaan tomaattimurskan kanssa. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 20 minuuttia, jonka jälkeen lisää ranskankerma ja tomaatit päälle. Anna kypsyä uunissa vielä hetken, älä anna kiehua.
Tarjoile keitetyn riisin tai ohran kanssa.
Paras soijarouhe-makaronilaatikko
Meidän uusi lemppari makaronilaatikko.
Soijarouhe-makaronilaatikko
Soijarouhe-makaronilaatikko valmistetaan näin:
- Kiehauta vesi ja liemikuutio. Keitä soijarouhetta liemessä noin 5 minuuttia.
- Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
- Hienonna sipulit. Kuumenna rasva pannulla. Paista sipuleita ja valutettua soijarouhetta hetki. Lisää sekään myös mahdolliset kasvikset saamaan mausteista makua. Mausta.
- Sekoita maustettu soijarouhe makaronien joukkoon, ja kumoa seos kevyesti voideltuun uunivuokaan.
- Sekoita maitoon munat ja kaada makaroniseoksen päälle. Ripottele makaronilaatikon pinnalle juustoraaste.
- Paista soijarouhe-makaronilaatikkoa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Parsakaalipihvit
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ dl pellavansiemeniä
- ½ dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl maizena-maissitärkkelystä
- 1 tl suolaa
- 2 maustemitallista mustapippuria
- voita tai mielestäsi öljyä paistamiseen
Tee näin:
- Huuhtele parsakaalit.
- Leikkaa varresta kova alaosa pois. Leikkaa parsakaalit pieniksi paloiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Kuori valkosipulinkynsi.
- Hienonna siemenet karkeaksi tehosekoittimessa.
- Laita sitten loputkin ainekset tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi.
- Anna taikinan turvota vähintään 10 minuuttia ja muotoile se sitten pihveiksi.
- Paista parsakaalipihvejä voissa tai öljyssä paistinpannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
keskiviikko 22. syyskuuta 2021
Punajuurilaatikko
tiistai 21. syyskuuta 2021
Marjaisa piirakka
Pellillinen piirakkaa
4 munaa
4dl sokeria
...1. vatkaa vaahdoksi...
2dl kermaa
2 dl maitoa
2 dl sulatettua voita
...2. yhdistetään...
7dl vehnäjauhoja
5tl leivinjauhetta
...3. yhdistetään...
Lisää kuivia-aineita ja nesteitä viprotellen muna-sokerivaahtoon hitaimmalla nopeudella vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Laita päälle haluamiasi marjoja tai hedelmiä. Voit paistaa piirakan näinkin, mutta halutessasi voit laittaa päälle
2 prk kermaviiliä tai 2 prk maitorahkaa
2 munaa
1/2-1dl sokeria
Sekoita keskenään ja lusikoi piirakan päälle.
Paista keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia, jos laitat rahkaa tai kermaviiliä paista hiukan kauemmin.
Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit ja viikon ruokalista
Kesäkurpitsaa tulee kasvihuoneesta vieläkin niin paljon, että työstä käy sen syöminen. Jotain hilloakin siitä yritin, mutta kompostiin meni koko satsi. Niin oli epämääräinen kokemus. Ensi keväänä muistan, että kaksi tainta tälle porukalle on riittävästi, jos yhtä satoisia ovat.
Yksi parhaista kesäkurpitsan piilotuspaikoista on erillaiset murekkeet ja pihvit sekä tietysti keitot. Niitä onkin nyt tullut usein tehtyä. Tässä eilinen vatsantäyte.
Tämä viikon alustava suunnitelma:
Maanantai: ruokaisa salaatti......mansikkarahka....kesäkurpitsa-jauhelihapihvi
Keskiviikko: kesäkeitto......helmipuuroa........jauhelohipihvit
Torstai: muussilaatikko......rahkaletut......lammasmakkarakeitto
Perjantai: eilinen keitto......lämpimät leivät......täytetyt tomaatit
Lauantai: mifukastike, kaurapasta.....herkut...tortillat
Sunnuntai: lihapata......pitsapannari......riisipuuro ja kiisseli
maanantai 20. syyskuuta 2021
Mustikka-puolukkapiirakka mascarponetäytteellä
lauantai 18. syyskuuta 2021
Paprika-tomaattihilloke
Viimme viikolla keräsin kasvihuoneesta viimmeiset paprikat. Taimia ei kovin monta ollut, mutta ihmeen hyvin tuottivat satoa. Usein paprikan taimet on niitä, jotka ensimmäisenä tuovat kirvat kasvihuoneeseen, mutta tänä kesänä meillä ei sitä riesaa ollut ollenkaan.
Keittelin paprikoista ja kirsikkatomaateista aika tomeran kastikkeen, jonka pienissä purkeissa pakastin. Alustavan ohjeen mukaan kastikkeeseen olisi tarvittu myös chiliä, mutta sitä ei tuoreena ollut. Käytin tuoreen tilalla hiukan kuivattua chilihiutaletta ja kyllä sekin potkua toi.
Tätä sitten talven pakkasilla lisään vähän joka ruokaan, niin pysyy lämmöt päällä.
- Tällä ohjeella aloin kehittelemmän omanmakuista kastiketta:
- 1 kpl punaista paprikaa
- 1 kpl vihreää paprikaa
- 1 kpl tuoretta chiliä
- 1 1/2 dl valkoviinietikkaa
- 4 dl hillosokeria
- Halkaise paprikat ja poista siemenet. Hienonna paprikat monitoimikoneessa tai veitsellä. Kuumenna paprikat, viinietikka ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia. Tölkitä paprikahilloke pieniin, pestyihin ja kuumiin purkkeihin. Tarjoa liharuokien kera.
sunnuntai 12. syyskuuta 2021
Punaherukkapiirakka
keskiviikko 8. syyskuuta 2021
Paahdettu pähkinäinen kukkakaalikeitto
Laita pähkinät kulhoon. Kiehauta 2 dl vettä ja kaada se pähkinöiden päälle. Peitä kannella ja jätä likoamaan.
Huuhtele kukkakaali. Leikkaa nuput irti, puolita isoimmat ja pilko varsi. Laita palat leivinpaperille pellille. Sekoita joukkoon 1 rkl öljyä, kurkuma ja suola.
Halkaise sipuli ja leikkaa päädyt pois, jätä kuori paikalleen. Sivele leikkuupintaan öljyä ja laita sipuli pellille leikkuupinta alaspäin. Laita valkosipulit kuorineen foliopalan päälle ja valuta niille tilkka öljyä. Sulje folio nyytiksi ja laita pellille. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali saa paahteista väriä
Soseuta rakuunaöljyn ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.
Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää liemikuutio ja kukkakaalit, säästä nuppuja koristeeksi. Kuori sipulit ja lisää keittoon. Lisää valutetut pähkinät ja etikka. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Koristele annokset rakuunaöljyllä ja kukkakaalinnupuilla.