sunnuntai 14. helmikuuta 2021
PUNAJUURI-HIRVENLIHAPATA
REMONTIN NELJÄSPÄIVÄ JA LEIPOMISPÄIVÄ
torstai 11. helmikuuta 2021
REMONTIN KOLMASPÄIVÄ JA UUNIMUNAKASTA
70 g babypinaattia
250 g kirsikkatomaatteja
1 pieni punasipuli
8 kananmunaa
1 dl maitoa
½ tl mustapippuria rouhittuna
½ rkl oliiviöljyä
Raasta halloumijuusto. Huuhtele pinaatti. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Riko munat kulhoon.Vatkaa joukkoon maito ja pippuri.
Öljyä uunivuoka kevyesti (tai peitä vuoka leivinpaperilla). Ripottele vuokaan ensin pinaatti, sitten halloumi. Kaada päälle munaseos. Lisää päälle tomaatit ja sipuli.
Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt.
PISTAASIKAKKU
Facebookki tulvii ihania, ihan tavallisten ihmisten jakamia ruoka-ja leipomisohjeita. Tässä taas yksi löydetty herkku. Kakku on sitruunainen ja pähkinä antaa mukavaa tuntua. Ainoastaa ensi kerralla laitan hiukan vähemmän jauhoja.
keskiviikko 10. helmikuuta 2021
REMONTIN TOINEN PÄIVÄ JA TÄYTETYT BROILERINFILEET
REMONTIN ENSIMMÄINEN PÄIVÄ JA UUNILOHTA
perjantai 29. tammikuuta 2021
TOSCA-OMENAPIIRAKKA
torstai 28. tammikuuta 2021
PUOLUKKA-MASCARPONEPIIRAKKA
Leivoin muhkean puolukkapiirakan, johon tuli täytteeksi mascarponea, pehmeää vaniljalla maustettua rahkaa ja tietysti puolukoita. Ohjeen löysin Kotona-blogista, kiitos sinne.
- 125 g voita1 1/4 dl sokeria1 kananmuna2 dl vehnäjauhoja1 dl ruisjauhoja1 tl leivinjauhettaVaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna sekoittaen.Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää seokseen. Painele taikina jauhoja apuna käyttäenpiirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan halkaisija oli 26 cm.Siirrä vuoka jääkaappiin.Täyte1 prk/250g mascarpone1 1/2 prk/250 g pehmeää vaniljarahkaa2 kananmunaa1 dl sokeria1 tl vaniljasokerian 6 dl puolukoita pakasteestaSekoita täytteen mascarpone, rahka, munat, sokeri,vaniljasokeri ja kohmeiset puolukat keskenään.Nostele täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia.Tarjoa jäähtyneenä.
tiistai 26. tammikuuta 2021
Taas löytyi se paras omenapiirakka
Nyt löytyi niin hyvä ohje, että aivan hirvittää. Yksi harha askel tuli, mutta valmiissa piirakassa se vaikutti enempi plussalta kuin miinukselta. Tein taikinan kaksinkertaisena. Ihan normaaliin uunipeltiin kaksinkertainen annos ei riitä, mutta hiukan isommassa vuuassa saisi ohuemman pohjan. Taikinamoka, siis se epämoka oli sellainen, että ohjeen mukaan kermaa olisi pitänyt laittaa 1.5 desiä, mutta minä hulautin taikinaan koko puolenlitran purkillisen. Pikkusien ripsottelin jauhoa lisää, mutta vain vähän. Tässä vaiheessa otti päähän.
Näin tein pohjan
100 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
- 0,75 dl kermaa
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Tarkista onko seoksessa valmiiksi nostatusaineita, jos on älä laita leivinjauhetta.
Täyte
5 kpl kotimaisia omenoita
- 1,5 dl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
- 1 tl kanelia
- ripaus neilikkaa
- ripaus muskottipähkinää
- 2 tl perunajauhoja
- 0,5 dl sitruunamehua
- Lemon Curdia
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi huoneenlämmössä pehmennyt voi sekaan, kunnes taikina on murumaista.
- Lisää kerma ja kääntele taikina tasaiseksi. (saattaa jäädä hieman murumaiseksi, se on ok). Tässä tuli mulle erhe.
- Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-28 cm) pohjalle ja reunoille.
- Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi (kuoriminen ei ole välttämätöntä).
- Voitele pohja LemonCurdillapi
- Asettele omenat pohjan päälle osittain päällekkäin.
- Sekoita pienessä kulhossa sitruunanmehu, sokeri, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos tasaisesti omenoiden päälle.
- Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
- Tarjoile omenapiirakka hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
torstai 14. tammikuuta 2021
TONNIKALAPIIRAKKA
Valmistus
yli 60 min- Nypi rasva ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisja 26 cm)pohjalle ja reunoille.
- Valuta tonnikalasta ylimääräinen öljy ja levitä kala tasaisesti pohjalle. Sekoita kulhossa kerma, vesi ja kananmunat sekä mausteet. Kuullota pannulla voissa silputut purjo ja sipuli. Maista. Kaada hyväksi havaittu seos vuokaan ja lisää puolitetut kirsikkatomaatit päällimmäiseksi. Kypsennä 200 asteessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Huomasin, että pohjan esipaistaminen olisi vielä parantanut tulosta.
keskiviikko 13. tammikuuta 2021
Appelsiini-pähkinäuunilohi ja perunamuussi
Tuulen ja tuiskun päivänä valmistin uunilohta, hiukan erillaista mitä koskaan aikaisemmin. Aika usein teen uunissa lohta sen helppouden takia, ja kaikki yleensä suostuvat syömään sitä. Pikkuisellekkin saa soseutettua siitä annoksen.
Nyt maustoin lohen tavanomaisen suolan ja mustapippurin lisäksi appelsiinilla. savupaprikalla ja vaahterasiirapilla. Hiukan ennen kypsymistä ripottelin kalan päälle rouhittuja pekaanipähkinöitä. Lohen vieressä kypsyi muutama punasipuli ja hiukan parsakaalia. Perunamuussin tein kaveriksi.
Appelsiini-pähkinäuunilohi
- 700 gkirjolohifileetä
- 1appelsiini
- 1 tlsavupaprikajauhetta
- 3/4 tlsuolaa
- 1/2 tlmustapippuria
- 1 rklvaahterasiirappia
- 1/2 dlpekaanipähkinöitä (rouhittuna)
Appelsiini-pähkinäuunilohi valmistuu helposti näin:
- Nosta kirjolohifilee uunivuokaan tai leivinpaperin päälle pellille nahkapuoli alaspäin. Kuivaa fileen pinta talouspaperilla ja poista tarvittaessa ruodot.
- Raasta appelsiinista kuori ja purista puolikkaasta mehu. Mausta filee paprikajauheella, suolalla, pippurilla sekä appelsiinin kuorella ja mehulla.
- Leikkaa toinen puoli appelsiinista viipaleiksi, puolita viipaleet ja levitä ne kalan päälle.
- Paista lohta 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ripottele paistamisen loppuvaiheessa pähkinärouhetta kalan pinnalle.
- Tarjoa appelsiini-pähkinäuunilohi keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
lauantai 9. tammikuuta 2021
Mifukaalilaatikko
Viikonloppua ja kasvissyöjä lapsiani ajatellen olin varannut jääkaappiin TexMex Mifua. Salaa toivoin, että kasvissyöjättereni tulisivat käymään ja saisin maistaa jotain uuttahyvää. Mutta tuliko ketään? Ei. Nyt minun oli ihan itse keksittävä kuinka markkinoin tämän tuotteen ruokakunnalleni. Hansu, joka nuorena konservatiivina nojaa perunaan, on tämänviikonlopun omaishoidonlomalla ja silloin voin ruuan kanssa vapaammin kokeilla. Selasin nettiä ja Valion sivuilta löysin parhaat ohjeet. Päädyin kaalilaatikkoon, koska ainekset sattui löytymään kaapista ja tavisversiona se on kaikille mieluisa ruoka.
1 ½ kg | valkokaalia |
1 iso | sipuli |
2 rkl | voita/ juoksevaa margariinia |
1 pkt (250 g) | Mifua |
1 dl | puuroriisiä |
7 dl | kasvislientä |
n. 3 rkl | siirappia |
2 rkl | meiramia |
1 ½ tl | suolaa |
jauhettua valkopippuria Suikaloi kaali ja hauduta korkeareunaisella pannulla tai kattilassa kolmessa erässä ilman rasvaa, kunnes kaali on hiukan pehmennyt ja ruskistunut. Hienonna sipuli ja paista ne rasvassa mifun kanssa. Sekoita jauhis ja raaka riisi kaalin joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lisää kasvisliemi, johon olet sekoittanut mausteet. Kypsennä uunin keskiosassa tasalämmölla 175 asteessa 1,5h-2h |
Kasvispiirakkaa iltapalaksi
- Pohja:
- 2 dl
- 1 dl
- vehnäjauhoja
- kaurahiutaleit
- 1tl leivinjauhetta
- 100 g
- voita
- n.1/2 dl
- maitoa tai vettä
- Täyte:
- 250 g
- kirsikkatomaatteja
- 200 g
- fetajuustoa 10 cm purjoa
- 2 munaa
- 200 g
- maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl
- kermaviiliä
- mustapippuria
- koristeluun yrttejä
Valmistusohjeet
- Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita sormin joukkoon pehmeä rasva. Lisää kylmä vesi tai maito ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Paista piiraspohjaa 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia. - Paloittele tomaatit, purjo ja fetajuusto. Levitä piirakkapohjalle suurin osa paloitelluista raaka-aineista.
Vatkaa munat, tuorejuusto, kermaviili ja pippuri kulhossa. Kaada seos täytteen päälle. Lisää pinnalle loput täytteen ainekset. - Paista piirakkaa 225 asteessa 20-30 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.